Natuurlijk leemstuc

Op zoek naar een expert op het gebied van leemstuc? Al meer dan 15 jaar heeft Ecobouwen ervaring met het verwerken van leemstuc, leemsteen én leemverf. In ons assortiment vindt u verschillende soorten leem en andere duurzame materialen voor het bouwen en afwerken van uw woning. Leemstuc is een 100% natuurlijk materiaal met bijzonder goede eigenschappen, perfect voor iedere duurzame woning. De stuc die we verkopen is van het kwalitatieve merk Tierrafino. Bekijk direct ons aanbod.

Wat is leemstuc?

Leemstuc bestaat uit drie verschillende natuurlijke materialen: zand, klei en silt. U bent natuurlijk al bekend met zand en klei, maar de benaming silt komt minder vaak voor. Silt is een kleiachtig sediment van zeer fijn zand. Leemstuc wordt sinds mensenheugenis over de gehele wereld gebruikt voor het bouwen en afwerken van huizen. De goede eigenschappen zorgen voor een gezond en prettig leefklimaat en een stijlvolle uitstraling. Het vochtregulerende en geluidsabsorberende vermogen van leemstuc maken het een ideale afwerking voor uw wanden.

Leem wordt, verspreid door heel Europa, uit verschillende leemgroeven gewonnen. Ook in Nederland is leem bijvoorbeeld te vinden in de provincies Drenthe, Noord-Brabant en Limburg. Leemstuc is een milieuvriendelijk materiaal dat zeer geschikt is voor leef- en slaapkamers. Beschikt u over een thuiskantoor? Dan is het ook zeker een aanrader vanwege het geluidsabsorberende vermogen.

“Creëer een gezonde leefomgeving met leemstuc. Voel, adem en hoor het comfort van natuurlijke materialen in huis.”

De voordelen en nadelen van leemstuc

Het gebruik van leemstuc in uw woning of kantoor heeft echter zijn voordelen en nadelen. We vertellen u er graag meer over.

De voordelen

  • Vochtregulerend: Leem houdt de luchtvochtigheid in een ruimte op hetzelfde niveau. Dit zorgt ervoor dat een vochtige ruimte minder klam aan zal voelen. Vocht wordt geleidelijk opgenomen door de leemstuc en scheidt het pas weer af wanneer de ruimte droger is. Leem vermindert hierdoor de kans op schimmels en bacteriën.
  • Geluidsabsorberend: Door de structuur van leem is het perfect geluidsabsorberend en geluidsdempend. Het is ideaal om nagalm tegen te gaan en daarom goed toe te passen in uw kantoor, studio of slaapkamer.
  • Warmtevasthoudend: Het warmtevasthoudende vermogen van leem is tijdens warme en koude weersomstandigheden een materiaal waar u veel aan zal hebben. In de winter houdt het warmte namelijk vast en in de zomer koelt het uw kamers af.
  • 100% natuurlijk en duurzaam: We kunnen het maar niet vaak genoeg zeggen, maar bij leemstuc is er geen sprake van schadelijke stoffen en komt er bij de totstandkoming van leem maar weinig CO₂ vrij. Daarnaast is leem steeds opnieuw te gebruiken.

De nadelen

  • Niet geschikt voor langdurig contact met water: We raden het niet aan om leemstuc toe te passen in een badkamer of douche. Dit komt doordat leem niet tegen direct en lang contact met water kan. Daarentegen is betonstuc wel aan te raden wanneer u een mooie afwerking wilt in uw badkamer.
  • Gevoelig voor beschadiging: Leemstuc is beschadigingsgevoelig. Wel is leem eenvoudig bij te werken in het geval er toch iets is mis is gegaan. Dit doet u namelijk met een spons, water en leem.
  • Zichtbare vlekken: Bij toepassing in bijvoorbeeld de dinerhoek, moet u letten op vlekken veroorzaakt door vet en vieze vingers. Wanneer u er niet op tijd bij bent, blijft u deze vlekken zien. Om dit te voorkomen, kunt u gebruik maken van een beschermende coating.
  • De prijs: Leemstuc, leemverf en leemfinish liggen in een hoger prijssegment, maar we garanderen dat u van de beste prijzen profiteert.

Basis leemstuc en het aanbrengen ervan

Basisleem van Tierrafino is een basispleister en wordt aangebracht op een stenen muur (baksteen of ongebakken leemsteen), op strobalen, kalkhennep blokken, bestaand stucwerk of houtvezel isolatieplaten. Om optimaal van de prettige eigenschappen van leem te kunnen genieten, brengen we altijd minimaal 1 cm leemstuc aan. In overleg kan deze laag ook dikker worden. Hoe meer massa we creëren, hoe beter de eigenschappen tot zijn recht komen.

Leem wordt gewonnen in de Duitse plaats Munster, net boven het drielandenpunt. Zodra leem gewonnen is, worden het zand, de klei en het silt in de juiste verhoudingen gemengd. De leemproducten van Tierrafino hebben een constante kwaliteit die aan de strenge Duitse norm DIN 18947 voldoen. Deze basisleem is ideaal voor muren, plafonds, houtkachels en finovens en is verkrijgbaar in de volgende kleuren:

  • Bruin en lichtbruin
  • Oker
  • Grijzig wit
  • Rood

Leemfinish: verschillende kleuren en finishes

Tierrafino Finish wordt toegepast wanneer u een andere kleur wenst dan één van de kleuren van basisleem. De ‘leemfinish’ is een uiterst bijzonder en praktisch product en wordt in een dunne laag van 2-3 mm over de basis leem aangebracht. Deze afwerkende laag is kleur en stuc ineen en bestaat uit verschillende soorten zand en gekleurde klei. Dit zorgt voor een prachtige finish bij het afwerken en verfraaien van binnenmuren. Het bevat geen chemische toevoegingen of kleurpigmenten. De kleurechtheid, duurzaamheid en hechtcapaciteit zijn natuurlijke eigenschappen. Leemfinish is verkrijgbaar in vele kleurschakeringen.

“Geen chemische toevoegingen of kleurpigmenten. Bekijk en ervaar natuurlijk leemstuc in onze showroom.”

Leemverf

Naast het werken met een leemfinish is het ook mogelijk om leemstuc te verven met één van de natuurlijke verfsoorten van bijvoorbeeld Tierrafino of Ecotec. Deze leemverven zijn ook direct te koop in onze webshop.

In onderstaande video kunt u een kijkje nemen bij een recent project van ons in Schalkhaar. Alle wanden zijn voorzien van natuurlijk leemstuc. Bij dit project is gekozen voor verschillende kleuren leem, zoals dover wit en een taupe (een mix van ayers rock en iquitos groen).

Uitsluitend natuurlijke materialen en garantie op kwaliteit

Wij werken uitsluitend met natuurlijke materialen en garanderen hoge kwaliteit door de duurzaamheid van onze producten. We geven garantie op ons stucwerk en vinden het erg belangrijk om in een persoonlijk gesprek eerst uw wensen en verwachtingen goed in beeld te brengen. Bent u tevreden over wat wij u kunnen bieden om deze wensen te realiseren? Dan passen we graag leemstuc toe in uw woning of kantoor. Andere duurzame materialen waar u interesse in zou kunnen hebben, zijn: tadelakt, kalkstuc, Oxidestuc en beton ciré.

Prijs van leemstuc

Vanwege de verschillende soorten afwerkingen, de plek van aanbrengen en de dikte van leemstuc is het moeilijk om een universele prijs per vierkante meter te noemen. Daarom raden we het u aan om contact op te nemen met ons team van damp-open wonen specialisten. We vertellen u graag meer over de prijzen van leemstuc per m².

Neem contact op met ons op

Wanneer u geïnteresseerd bent in extra informatie of een offerte op maat, twijfel dan niet en neem vrijblijvend contact op door te bellen naar 0575 - 43 23 31 of een e-mail te sturen naar info@ecobouwen.nl.

U bent ook altijd van harte welkom in onze showroom om al uw vragen aan onze specialisten te stellen. Onze showroom bevindt zich in Toldijk, nabij Zutphen. Alle leemproducten kunt u daar bekijken en ervaren.

Wat is leemstuc?

Leemstuc bestaat uit zand, klei en silt. Dit 100% natuurlijke en duurzame mengsel wordt al jarenlang gebruikt voor de bouw en afwerking van huizen. Leem wordt gewonnen in leemgroeven in Europa die verspreid zijn over het hele continent. Zelfs in Nederland bevindt zich leem in de grond, namelijk in de provincies Drenthe, Noord-Brabant en Limburg.

Indien u leemstuc in het echt wilt bewonderen, ontvangen wij u graag in onze showroom in Toldijk nabij Zutphen.

Hoe brengt u leemstuc aan?

U brengt leemstuc aan met behulp van een spaan. Daarna is de laag leem vlak te maken met een rei. Elke keer dat er een nieuwe laag is aangebracht, moet het voldoende drogen voordat de volgende laag kan worden aangebracht. Voor leemstuc geldt dat 2 cm een geschikte standaard dikte is. We vertellen u ook graag over onze werkwijze.

Wat zijn de voordelen van leemstuc?

Leemstuc is een 100% natuurlijk materiaal dat veel voordelen met zich meebrengt voor een gezond leefklimaat. Het is namelijk vochtregulerend, warmtevasthoudend, geluidsabsorberend en -dempend. Tijdens de winter houdt het de warmte in een ruimte vast en tijdens zomer koelt het de ruimte juist af. Ook zorgt leemstuc voor een stijlvolle uitstraling.

Wat kost leemstuc per m²?

Wij kunnen ons goed voorstellen dat u zich afvraagt hoeveel leemstuc kost per m². Echter is dit in de meeste gevallen sterk afhankelijk van meerdere factoren. Wel kunnen wij u voorzien van een richtprijs. Neem contact op om een adviesgesprek te plannen, we helpen u graag verder.