Finovens & leemkachels: de natuurlijke warmtebron

Neem contact op

Een finoven, ook wel leemkachel genoemd, creëert op natuurlijke wijze veel warmte in huis. Het is een efficiënte warmte accumulerende houtkachel die zeer geschikt zijn voor het verwarmen van bijvoorbeeld goed geïsoleerde woningen en bieden een hoog rendement. Wat maakt een accumulerende houtkachel zo speciaal? De kachels zijn uniek, natuurlijk, gezond en energiebesparend. De kachels zijn gemaakt van vuurvaste stenen, waardoor een hoge en efficiënte verbranding mogelijk is. De geavanceerde stookkamers van de finoven en leemkachel kunnen een zeer hoge verbrandingstemperatuur aan (oplopend tot 1000 graden celcius). Als u de kachel stookt, slaan deze vuurvaste stenen de warmte op en kan de haard zo wel de gehele dag lang warmte uitstralen.

Bent u geïnteresseerd in de functie van finovens en leemkachels en wilt u meer informatie of een vrijblijvende offerte aanvragen? Neem gerust contact met ons op, we staan u graag te woord. Voor vragen kunt u ook alvast een kijkje nemen op onze vraag & antwoord pagina, waar we de meest gestelde vragen hebben beantwoord.

Waarom mensen voor Ecobouwen kiezen

Natuurlijk & duurzame (ver)bouwspecialist

Tijdens het gehele bouwproces kunnen wij u adviseren, begeleiden of het werk geheel uit handen nemen.

Met passie voor damp-open wonen

Specialist in het toepassen van damp- open materialen met vochtregulerende eigenschappen.

Hoge kwaliteit met garanties

Wij werken uitsluitend met hoogwaardige materialen & vakspecialisten.

Een finoven kopen bij Ecobouwen

Wanneer u een Finse oven bij Ecobouwen koopt, bent u ervan verzekerd dat deze van hoge kwaliteit is. Een finoven en de service van Ecobouwen biedt de volgende voordelen:

 • Vrijblijvend adviesgesprek
 • Vrijblijvende offerte
 • Geheel naar wens te ontwerpen
 • Product uit Nederland
 • Een natuurlijke warmtebron
 • Geschikt als hoofdverwarming of als bijverwarming
 • De finoven is uniek in zijn design en afwerking

Werking Tigchel finoven & leemkachel

Een Tigchel finoven hanteert het tegenstroom- principe. De hete verbrandingsgassen die vrijkomen bij het stoken van de kachel worden door de gehele kachel geleidt. De stenen massa waar de kachel van gemaakt is, slaat deze warmte van de gassen op. Vuurvaste stenen van de kachel geven gedurende lange tijd deze warmte (stralingswarmte) af aan de omgeving.

Van de verbrandingswarmte wordt 92% in de accumulerende kachel opgeslagen; slechts 8% verdwijnt dus door het rookkanaal naar buiten. 95% van de opgeslagen warmte blijft beschikbaar voor de te verwarmen ruimte. De Tigchel finoven geeft op deze wijze heerlijke stralingswarmte af gedurende 12 tot 24 uur.

De houtkachel wordt met hout gestookt (onbehandelde houtsoorten). Met één stookbeurt van ongeveer 1,5-2 uur verwarmt deze gedurende 12-24 uur de desbetreffende ruimte. De rest van de tijd hoeft u er niet naar om te kijken, terwijl u toch uw kamer dag en nacht lekker warm houdt. Uw CV is in veel gevallen (bijna) overbodig, waardoor veel op uw energierekening wordt bespaard. Daarnaast wordt het haardhout zo volledig mogelijk verbrand, dus optimale warmteopwekking met minder hout dan de traditionele systemen en de afgevoerde rookgassen zijn vrijwel geheel ontdaan van reststoffen.

Bekijk onze projecten

Benieuwd naar ons werk? Neem dan een kijkje op onze projecten pagina, waar veel afbeeldingen van diverse projecten te vinden zijn.

Portfolio

Maximaal warmterendement

Een finoven is uitermate geschikt voor het geheel verwarmen van goed geïsoleerde woningen, Laag-Energie-Woningen (LEW) en/of de Passief huizen. Al dan niet in combinatie met een warmtewisselaar of lucht-warmte systeem. De kachels functioneren met een maximaal warmterendement, zonder gebruik te hoeven maken van elektriciteit. Deze kachel voldoet nu al aan de strenge eisen vanuit de EcoDesign regelgeving die in 2022 ingaan.

Bij de finovens kunt u uit diverse modellen van stookdeuren kiezen. Zo heeft u de keuze uit gietijzer, gemoffeld staal of RVS. Ook zijn er luchtdichte deuren beschikbaar voor de Laag-energie-woningen en de Passiefwoningen. Bij alle Tigchel Finoven modellen is het tevens mogelijk een tunnelhaard (LTF = Looking Through Fire) in te bouwen. U kunt het houtvuur dan aan twee zijden gezellig zien branden.

Toevoeging aan uw interieur

U kiest zelf hoe uw Tigchel finoven eruit komt te zien, waardoor het een prachtige toevoeging aan uw interieur wordt. Er zijn veel ontwerpen om uit te kiezen, waarbij wij u altijd een gepast advies geven. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen welk stucwerk geschikt is voor uw Finse kachel. Leemstuc is de meest gekozen afwerkingsvorm van finovens, maar wij bieden ook andere vormen van stucwerk aan. Zo kunt u ook kiezen voor Listro glansleemstuc, kalkstuc, tadelakt en betonstuc. Deze vormen van stucwerk kunt u in onze showroom bekijken.

Toepassingen voor uw Finse Houtkachel

Door extra opties aan de Tigchel finoven (leemkachel) toe te voegen, heeft u de mogelijkheid uw houtkachel nog meer naar uw eigen hand te zetten. De volgende opties zijn mogelijk:

 • Warmte bank of -wand; Bij het stoken van de kachel worden de warme rookgassen ook door de wand of bank getransporteerd waardoor u heerlijk kan genieten van een verwarmde wand of bank.
 • Warmtewisselaar; Bij het gebruik van een warmtewisselaar wordt 60% van de opgewekte warmte afgegeven aan de ruimte. 40% gaat via de warmtewisselaar naar de CV, vloer- en/of wandverwarming.
 • Geïntegreerde bakoven; Tijdens het stoken van de kachel kunt u uw brood, pizza, taarten etc. afbakken.
 • Mechanische ventilatie; Door middel van mechanische ventilatie, via het dak of via de vloer, wordt de lucht geforceerd afgevoerd en kunt u dus genieten van uw houtkachel!
 • Klimaat- en luchtbehandelingssysteem; Heeft u een woning of kantoor met een klimaat- en/of luchtbehandelingssysteem? Dan is het, door toepassing van een externe luchttoevoer, ook mogelijk om te kiezen voor een Tigchel finoven.
Betonstuc vloer, tadelakt badkamer en finoven 32 LTF afgewerkt met kalkstuc 1

Zelfbouwpakket

Tigchel finovens zijn gemakkelijk zelf te bouwen. De bouw van een Tigchel finoven of kachel hoeft voor de handige ‘doe-het-zelver’ geen probleem te zijn. Daarom leveren wij de finovens als compleet zelfbouwpakket met een uitgebreide handleiding. Uiteraard ondersteunen en adviseren wij u graag bij de voorbereiding van het bouwen. Wij geven tevens gratis stookochtenden en workshops waarbij we u leren hoe u de kachel zelf kunt bouwen.

Wat is een finoven/finkachel?

Een finoven is een warmte accumulerende kachel. Hierbij wordt de warmte van het vuur opgeslagen in het leem en in de stenen. Op deze manier voldoet het om voor 24 uur warmte, slechts eens per dag 2 uur te stoken. De finoven die wij aanbieden is van het merk Tigchel.

Wat kost een finoven?

Wat de kosten van een finoven van Tigchel finoven zijn, is geheel afhankelijk vanaf uw wensen. Zo kost een finoven zelfbouwpakket bij ons €6138-, inclusief BTW en af-fabriek, maar exclusief eventuele ontwerpkosten en een rookgasafvoer. Wanneer u andere wensen heeft raden we aan om contact op te nemen voor een betere prijsindicatie.

Hoe werkt een finoven?

Een finoven van Tigchel werkt volgens het tegenstroomprincipe. Dit houdt in dat de rookgassen eerst omhoog gaan, en daarna tot vloerniveau omlaag worden geleid. Vervolgens slaat de omliggende steenmassa de warmte op en straalt de warmte urenlang uit.

Hoe lang moet ik stoken met een finoven?

Wat het fijne is aan een finoven van Tigchel, is dat deze maar kort gestookt hoeft te worden. Wanneer u eens per dag 2 uur stookt, is dat voldoende om 24 uur lang van aangename stralingswarmte te genieten. De rest van de tijd hoeft u er niet naar om te kijken. Wel zo gemakkelijk!

Vrijblijvende kennismaking inplannen?

Een kennismakingsgesprek vindt op ons kantoor in Toldijk of telefonisch plaats en is gratis en vrijblijvend. Tijdens dit gesprek bespreken wij uw plannen en situatie, daarnaast is er uiteraard ruimte om vragen aan ons te stellen. Om een afspraak in te plannen kunt u telefonisch contact opnemen met +31 (0)575-43 23 31 of een e-mail sturen naar info@ecobouwen.nl. Aan de hand van het kennismakings gesprek kan er een vrijblijvende offerte worden opgemaakt.

Wij zijn al 20 jaar expert in het werken met natuurlijke producten van de hoogste kwaliteit. Bij ons kunt u terecht voor hulp bij renovaties, restauraties en verbouwingen.

Maak een afspraak +31 (0)575-43 23 31

Betonstuc vloer en Finoven, tadelakt toilet en badkamer en kledingkast wapserveen
Vriendenerf Olst leemstuc en leemverf 6