Natuurlijk isoleren

Natuurlijke isolatie betekent beter en gezonder isoleren en er zijn tegenwoordig veel mogelijkheden om uw woning zo optimaal mogelijk te isoleren met natuurlijk isolatiemateriaal. Het voordeel van natuurlijke isolatie is dat het naast thermische isolatie (winterwarm en zomerkoel) ook ademt plus vochtregulerend, vuurbestendig en geluidsisolerend werkt en op deze manier een aangenaam leefklimaat bevordert. Daarnaast maakt u uw woning met natuurlijke isolatiematerialen duurzamer èn energiezuiniger.

Creëer een optimaal leefklimaat

Natuurlijke isolatie wordt gebruikt om dampopen te (ver)bouwen aangezien deze materialen vochtregulerende eigenschappen hebben. Met dampopen bouwen wordt de regen en kou buiten gehouden, creëer je een luchtdichte constructie maar wordt de damp van binnen wel naar buiten gelaten. Dit wordt ook wel ademend bouwen genoemd. Waarom is dit zo belangrijk? In een woning wordt veel vocht geproduceerd door onder andere koken, douchen, transpireren etc. Behalve door ventilatie en open ramen kan deze vochtige lucht ook naar buiten via de constructie. Er ontstaan echter problemen wanneer dit vocht blijft zitten binnenin de constructie. Teveel vocht betekent een sterk verminderde isolerende werking, er kan schimmelvorming ontstaan en op langere termijn zal dit de constructie aantasten. Hier biedt natuurlijk isolatie een uitkomst, want de vezels van het isolatiemateriaal kunnen damp opnemen en vervoeren het vocht van de binnenruimte naar buiten. In huis betekent dit een stabiele luchtvochtigheid.

Natuurlijke isolatie, de voordelen op een rij

  • Aangenaam leefklimaat
  • Dampopen
  • Vochtregulerend
  • Winterwarm en zomerkoel
  • Geluidsisolerend
  • Vuurbestendig
  • Brandveilig
  • Weerstand tegen schimmels

De juiste isolatie kiezen

Bij het kiezen van het juiste isolatiemateriaal wordt rekening gehouden met zaken die voor u persoonlijk van belang zijn, want iedere woning vraagt om een eigen benadering. Kiest u met name voor een hoge isolatiewaarde of wilt u ook door een goede isolatie geluid absorberen? Bij Ecobouwen werken wij met natuurlijk isolatiemateriaal, zoals houtvezel, katoen, schapenwol, jute, hennep en cellulose. Wij helpen u graag om de juiste natuurlijke isolatiematerialen te gebruiken op de daarvoor bestemde plaats. Naast de mogelijkheid voor een persoonlijk adviesgesprek bieden wij ook regelmatig een workshop natuurlijk & duurzaam isoleren aan. Deze workshop wordt gegeven in onze showroom in Toldijk en deelname is gratis.

Ecobouwen dé specialist in isolatiemateriaal

Om dampopen te bouwen heeft u niet alleen natuurlijke isolatie nodig, maar een juiste keuze en volgorde van plaatsing van verschillende dampopen materialen. Wat komt er nog meer bij kijken? Denk aan dampopen folies, dampopen constructiemateriaal en dampopen stucplaten, natuurlijk stucwerk zoals leemstuc of een natuurlijke verf. Wij hebben verschillende materialen en oplossingen voor het dampopen isoleren van uw dak, gevel, wand en vloer. Wij helpen u graag verder om béter en gezonder te isoleren.

Ruime keuze in natuurlijke isolatiemateriaal

Bij Ecobouwen kunt u tevens terecht voor advies om de juiste natuurlijke isolatiematerialen te gebruiken op de daarvoor bestemde plaats. In ons assortiment vindt u verschillende soorten natuurlijk isolatiemateriaal en diverse oplossingen voor het isoleren van een dak, gevel, wand en vloer. Bij de keuze voor het juiste natuurlijke isolatiemateriaal, wordt er uiteraard rekening gehouden met uw persoonlijke wensen en eisen. Bij Ecobouwen staat de relatie met de klant dan ook hoog in het vaandel en wij streven naar een intensief samenwerkingsproces waarbij uw wensen centraal staan. Op deze manier kunnen wij ervoor zorgen dat uw het beste isolatiemateriaal voor in uw woning kiest. Bij Ecobouwen werken we uitsluitend met natuurlijk isolatiemateriaal, zoals houtvezel, katoen, schapenwol, vlas en hennep. Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden bij Ecobouwen? Kom dan eens een kijkje nemen in onze showroom! Hier kunt u met eigen ogen zien hoe de natuurlijke producten van Ecobouwen eruit zien.

Soorten isolatiemateriaal

Houtvezelisolatie van Bestwood

Wij werken met de houtvezelisolatie van BestWood. BestWood is een Europese fabrikant van hoogwaardige duurzame houtvezelisolatie. BestWood is zeer sterk in thermische isolatie, maar heeft ook goede geluidsisolerende kenmerken. Door een breed productassortiment heeft BestWood voor ieder isolatievraagstuk de juiste oplossing. BestWood is geschikt voor isolatie binnen en buiten, voor het isoleren van daken, vloeren, spouw, wanden, bepleisterde buitengevels en aan de binnenzijde isoleren van de buitenmuur. Ook is houtvezel isolatie zeer geschikt voor nieuwbouw en houtskeletbouw (HSB).

Katoenisolatie van Métisse

Métisse isolatie is geschikt voor dak-, gevel, wand- en vloerisolatie. Métisse isolatie is gemaakt van gereclycled katoen en is naast thermisch isolerend zeer sterk in akoestische isolatie (absorptie van 95%). Door de samenstelling en de structuur van Métisse (lange katoenen vezels) wordt een uitstekende akoestische prestatie gegarandeerd. Een bijkomend voordeel van dit materiaal is dat er in een damp-open constructie vaak geen damp-rem aangebracht hoeft te worden als Métisse isolatie wordt toegepast. Métisse is verkrijgbaar in rollen en platen.

Schapenwol isolatie van Doscha

Schapenwol isolatie kent vele toepassingen, zoals dakisolalatie, plafondisolatie, vloerisolatie, tussenwandisolatie, spouwmuurisolatie, akoestische isolatie en dit alles gecombineerd met de eigenschap dat het ook nog eens ongewenste gassen filtert. Optimaal isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde, hoge geluidsabsorptie en vochtabsorberende eigenschappen om het binnenmilieu te verbeteren.

Jute isolatie van Natureflex

Natureflex ondersteund om gezond te wonen met hoogwaardige flexibele natuurlijke isolatiedekens van gerecyclede jute. Jute is na katoen de meest gebruikte textielvezel. De jute-vezel is lang, zacht en heeft een gouden glans. De vezel bestaat hoofdzakelijk uit cellulose en lignine, en is daardoor vergelijkbaar met houtvezels. Jute-vezels worden gewonnen uit snelgroeiende éénjarige corchorus-planten die hoofdzakelijk groeien in Zuid-Azië. Jute vezels zijn volledig biologisch afbreekbaar en recyclebaar, en daardoor zeer milieu vriendelijk. Tijdens de groeifase geven jute-planten zuurstof af en slaan grote hoeveelheden CO2 op. Voor het vervoer van rijst, koffie- en cacaobonen naar Europa worden grote hoeveelheden jute zakken voor het transport gebruikt. Hier aangekomen wordt de inhoud verwerkt tot koffie en chocolade en vormen de jute zakken verpakkingsafval dat tot voor kort veelal werd verbrand. Door Natureflex worden de jute transportzakken uitgerafeld. Van de jutewol die dan ontstaat worden isolatiedekens gevormd. Zo krijgt jute een tweede leven, waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van de isolerende, schimmelremmende en vochtregulerende eigenschappen van het natuurlijke jute. Jute heeft net zoals schapenwol een van de hoogste thermische isolatiewaarden binnen de natuurisolatie.

Hennep isolatie van HempFlax

HempFlax hennep isolatie is een hoogwaardig natuurlijk isolatieproduct gemaakt van de industriële hennepvezel. Dit ecologische product combineert een thermisch en akoestisch isolerende werking met de unieke natuurlijke eigenschappen van hennepvezels. Toepassing van dit product in een dampopen constructie draagt aantoonbaar bij aan een gezond woon en leefklimaat dankzij de vochtregulerende en onovertroffen temperatuurdempende eigenschappen van de hennepvezel. De basis voor natuurlijk comfort. HempFlax isolatieproducten zijn geschikt voor thermische en akoestische isolatie van dak, gevel en vloer van nieuwbouw en bestaande bouw. Het materiaal vormt een natuurlijk alternatief voor synthetische en minerale isolatiematerialen in traditionele bouwtoepassingen en is buitengewoon geschikt toepassing in houtskeletbouw.

Hennep en jute isolatie van Thermo Natur

Thermo Natur is al meer dan 20 jaren Europees marktleider voor isolatiematerialen van éénjarig groeiende grondstoffen, zoals hennep en jute isolatiematerialen. Hennep en jute isolatie wordt gemaakt van snelgroeiende planten waardoor geen houtkap nodig is. Industriele hennep-houtvezels zijn zeer slijtvast, stevig en duurzaam. Isolatie op basis van hennep- houtvezels en jute-vezels is van nature resistent tegen schimmel, reguleert vocht, is warm in de winter en vooral ook koel in de zomer. Het geeft geen jeuk of uitslag tijdens de verwerking en biedt een gezond binnenklimaat.

Cellulose isolatie van iCell

In Zweden wordt door iCell hoogwaardige isolatie gemaakt van oude kranten. In een gloednieuwe fabriek wordt deze isolatie met behulp van de meest duurzame en modernste technieken geproduceerd. Cellulose isolatie is een damp-open isolatiemateriaal die een optimaal vochtregulerend vermogen heeft, waardoor vocht wordt opgeslagen en afgegeven aan de omgeving. Door de natuurlijke vezels van het materiaal krijgen schimmels en vochtplekken geen kans. Isoleren met oude kranten geeft ook een goede warmte isolatie en geluidsisolatie en door de behandeling met 100% natuurlijke brandvertragers geeft het een optimale bescherming van (houten) constructies.

Kalkhennep van Isohemp

Kalkhennep het ‘nieuwe beton’. Kalkhennep is een natuurlijk bouwmateriaal voor nieuwbouw en renovatie waarmee wanden, daken en vloeren kunnen worden gebouwd en/of worden (na)geïsoleerd. Ecobouwen werkt met de kwalitatieve kalkhennep van Isohemp, beschikbaar in hennepkalk of kalkhennep-blokken. De hele cyclus van kalkhennep levert een positieve bijdrage aan het milieu en zorgt door de sterk vochtregulerende werking en de CO2 opnemende kwaliteiten voor een comfortabel en gezond binnenklimaat. Het is zeer geschikt om dampopen mee te bouwen, het is makkelijk te verwerken, rot niet en is onbrandbaar.

Geluidsisolatie

Met geluidsisolatie is het mogelijk om geluid binnen of buiten te houden. Burengeluid of verkeerslawaai wilt u graag buiten houden, maar het geluid van uw muziek installatie of een muziekstudio juist binnen. Voor het isoleren van geluid is massa/ gewicht nodig om de ondergrond stijver en zwaarder te maken waardoor het geluid terugkaatst. In ons assortiment zijn twee isolatiematerialen onovertroffen in het isoleren van geluid, dat zijn Metisse katoenisolatie en Doscha schapenwol isolatie.

Kom langs in onze showroom!

Wilt u natuurlijk isolatiemateriaal aanschaffen voor in uw woning? Kom dan langs in onze showroom om alle mogelijkheden te bekijken! U kunt tevens het totale assortiment van onze natuurlijke isolatiematerialen in onze webshop bekijken en bestellen. Heeft u vragen, wilt u graag advies over natuurlijke isolatie, een workshop volgen of eventueel een afspraak maken? Neem dan contact met ons op via 0575 432 331 of info@ecobouwen.nl. In onze showroom in Toldijk (nabij Zupthen, Gelderland) kunt u alle verschillende isolatiematerialen bekijken, u bent van harte welkom!