Tigchelkachels voor een natuurlijke warmte

Tigchelkachels zijn een ideale warmtebron. De Tigchelkachel, ook wel tegelkachel, is een uiterst efficiënte accumulerende houtkachel. De kracht van de Tigchelkachel zit naast de geavanceerde stookkamer van vuurvaste stenen en het hoge verbrandingsrendement (>90%) ook in het feit dat de massief stenen ombouw zeer lang warmte uitstraalt. Met één of twee stookbeurten brandt de Tigchelkachel 1 tot 1,5 uur en wordt uw ruimte wel 12 tot 24 uur lang verwarmd. U beschikt dus een hele dag en/of nacht over een aangenaam en aan te raken, warme kachel welke uw kamer lange tijd heerlijk warm houdt. De kachel zelf wordt ook lekker warm, ideaal om tegenaan te staan of zitten voor uzelf, uw (klein)kinderen of huisdieren.

Afscheid nemen hoef je niet van deze kachel, want een Tigchelkachel kan een leven lang mee! De Tigchelkachel is volledig opgebouwd uit prefab-elementen, de zgn. “tichels” (vandaar z’n naam). Deze tichels zijn gemaakt van hoogwaardig composietbeton (chamotte beton) en passen perfect in elkaar zoals Legoblokken. Door de hoge kwaliteit, de geavanceerde stookkamer plus het feit de kachel is opgebouwd uit stapelbare pre-fab elementen, is de kachel ook verhuisbaar. Door de degelijke bouw en vrijwel volledige verbranding vergt deze kachel een minimum aan onderhoud. Tigchelkachels worden net zoals de Tigchel finovens geproduceerd in Nederland door Tigchelaar Tegelkachels.

Werking Tigchelkachel

De Tigchelkachel wordt met hout gestookt en kan met één of twee stookbeurten van ongeveer 1-1,5 gedurende 12-24u de desbetreffende ruimte verwarmen. Hoe werkt dat proces precies? Deze Tigchelkachel hanteert het tegenstroomprincipe. De hete verbrandingsgassen die vrijkomen bij het stoken van de kachel worden door de gehele kachel geleidt. De stenen massa waar de kachel van gemaakt is, slaat deze warmte van de gassen op. De vuurvaste stenen van de kachel geven gedurende lange tijd deze warmte (stralingswarmte) af aan de omgeving.

Dankzij de unieke warmte eigenschappen van de Tigchelkachel betekent dit in de praktijk dat de kachel slechts één of twee keer per dag (ongeveer 1-1,5u) gestookt hoeft te worden en de rest van de tijd heeft u er geen omkijken naar en toch houdt u uw kamer dag en nacht lekker warm.

Geschikt haardhout

Alle onbehandelde houtsoorten zijn geschikt om te branden in de Tigchelkachel, als ze maar droog zijn. Wilg, populier, naaldboom en pallethout branden goed in deze kachels zonder de bij stalen kachels bekende problemen als roetafzetting en schoorsteenbrand. Droog onbehandeld afbraakhout en hout van wegwerppallets is ook te gebruiken. Een vochtpercentage van circa 15-20% is voor alle houtsoorten optimaal. De lichte houtsoorten zijn zelfs beter dan de harde soorten. Kijk voor meer uitgebreide informatie op de stookwijzer .

Afmetingen & kleuren

De Tigchelkachels zijn beschikbaar in 2 modellen (D en DS), 4 groottes (4, 6, 8 en 10) en 12 verschillende kleuren. En daarnaast kunt u ook kiezen uit verschillende soorten stookdeuren en luikjes. Onderstaand een kort overzicht met alle technische specificaties van de Tigchelkachel.

Technische-specificaties-tigchelkachels

Modellen

De Tigchelkachel is beschikbaar in model D en DS. Het verschil tussen deze twee modellen zit in de afwerking van de boven- en onderkant. Bij de kachel in model DS loopt dit gelijk met de gehele kachel (linkerfoto) en bij model D steekt de boven- en onderkant iets uit (rechterfoto).

Tigchelkachel 4D of 4DS

De Tigchelkachel 4 is onze kleinste kachel. Deze is in alle Tigchelkachelkleuren leverbaar. Er is hierbij keuze uit 4 deur uitvoeringen. Afhankelijk van de isolatiewaarde van de ruimte is dit een uitstekende keuze voor een kleine ruimte. In de zgn. LEW-woningen levert deze kachel zelfs voldoende stralingswarmte voor een ruime kamer. De afmeting van model D (HxBxD) bedraagt 115 x 70 x 70 cm en van model DS 119 x 65 x 65cm en deze kachel weegt ongeveer 600 kg.

Tigchelkachel 6D of 6DS

De Tigchelkachel 6 is onze “standaard” kachel. Deze is in alle Tigchelkachelkleuren leverbaar. Ook hier kan worden gekozen uit 4 deur uitvoeringen. Afhankelijk van de isolatiewaarde van de ruimte is dit een uitstekende keuze voor een kleine ruimte. In de zgn. LEW-woningen levert deze kachel zelfs voldoende stralingswarmte voor een ruime kamer. De afmeting van model D (HxBxD) bedraagt 150 x 70 x 70 cm en van model DS 154 x 65 x 65cm en deze kachel weegt ongeveer 800 kg.

Tigchelkachel 8D of 8DS

De Tigchelkachel 8 is onze meestgevraagde kachel. Deze is in alle Tigchelkachelkleuren leverbaar. Er is hierbij keuze uit 4 deur uitvoeringen plus eventueel een verdiepte stookkamer en verhoogde deur. Hierdoor is vulling met langere stukken hout mogelijk in deze grotere stookkamer. Afhankelijk van de isolatiewaarde van de ruimte is dit een uitstekende keuze voor een grote/ruime kamer. Ook deze kachel is goed te combineren met LEW-woningen. De afmeting van model D (HxBxD) bedraagt 185 x 70 x 70 cm en van model DS 189 x 65 x 65cm en deze kachel weegt ongeveer 1000 kg.

Tigchelkachel 10D of 10DS

De Tigchelkachel 10, onze grootste kachel. Leverbaar in alle Tigchelkachelkleuren en 4 deur uitvoeringen plus eventueel een verdiepte stookkamer en verhoogde deur. Hierdoor is vulling met langere stukken hout mogelijk in deze grotere stookkamer. Afhankelijk van de isolatiewaarde van de ruimte is dit een uitstekende keuze voor het aangenaam verwarmen van een grote/ruime kamer of atelierruimte. Ook deze kachel is goed te combineren met LEW-woningen. De afmeting van model D (HxBxD) bedraagt 220 x 70 x 70 cm en van model DS 224 x 65 x 65cm en deze kachel weegt ongeveer 1200 kg.

Wilt u een indicatie van de grootte van een Tigchelkachel in relatie tot het aantal te verwarmen m3 en de isolatiewaarde van de woning, bekijk dan de afbeelding hiernaast. Het schema is uitgewerkt voor een geïsoleerde, matig geïsoleerde en goed geïsoleerde woning. Het schema is gebaseerd op directe stralingswarmte.

Kleuren

De Tigchelkachel is, naast de basiskleur grijs, leverbaar in andere fraaie kleuren naar keuze.

Stookdeuren

Er zijn naast de kleuren ook diverse combinatie’s van deuren en luikjes. Van gietijzer/klassiek tot RVS of zwart strak/modern. U kunt zelf bepalen welke uitvoering u het fraaist vindt. De 2 grote deuren rechts zijn alleen voor de Tigchelkachel 8D en 10D.

Extra opties Tigchelkachel

Warmtebank

U kunt uw Tigchelkachel verder personaliseren door te kiezen voor een warmtebank. Bij het stoken van de kachel worden de warme rookgassen ook door de bank getransporteerd waardoor u heerlijk kan genieten van een verwarmde bank.

Mechanische ventilatie

Als er geen mogelijkheid is voor het plaatsen van een schoorsteen, dan is het toch mogelijk om een Tigchelkachel te plaatsen. Door middel van mechanische ventilatie, via het dak of via de vloer, wordt de lucht geforceerd afgevoerd en kunt u dus genieten van uw houtkachel.

Klimaat- en luchtbehandelingssysteem

Een Tigchelkachel gaat ook goed samen met een klimaat- en luchtbehandelingssysteem. Door gebruik te maken van een externe luchttoevoer, onttrekt de kachel geen lucht uit de ruimte en kunnen beide systemen perfect functioneren. Heeft u een woning of kantoor met een klimaat- en/of luchtbehandelingssysteem, dan is door toepassing van een externe luchttoevoer het dus toch mogelijk om te kiezen voor een Tigchelkachel.

Tigchelkachel is EcoDesign gereed

Hoog rendement Tigchelkachel bevestigd door NEN-EN test. De Tigchelkachel is ‘cumlaude geslaagd’ voor test volgens NEN-EN 15250 met een rendement van méér dan 90%. Hiermee voldoet deze kachel nu al aan de strengere eisen vanuit de EcoDesign regeling die geldt vanaf 2022.

Zelfbouw kachel

Door het feit dat de Tigchelkachel bestaat uit stapelbare pre-fab elementen is deze dus ook makkelijk in elkaar te zetten. Het opbouwen van deze kachel vergt een paar uur en is dan direct klaar voor de eerste stookbeurt.

Tigchelkachels: compact & efficiënt

Tigchelkachels functioneren met een maximaal warmterendement zonder gebruik te hoeven maken van elektriciteit. Autonoom brandend op haardhout en een lange levensduur, beschikt u over een kachel uit de top van het warmte leverend segment. Een waardevolle investering voor nu en de toekomst!

In gezamenlijk overleg kunnen we bekijken welke kachel voor u het meest geschikte model is. Heeft u vragen of wilt u graag advies, neem dan contact met ons op via 0575 432 331 of info@ecobouwen.nl. Wilt u graag een Tigchelkachel in het echt bekijken, kom dan naar onze showroom in Toldijk (nabij Zutphen, Gelderland).