Finoven: de natuurlijke warmtebron

Een finoven creëert op natuurlijke wijze veel warmte in huis. Het is een efficiënte warmte accumulerende houtkachel. Finse houtkachels zijn zeer geschikt voor het verwarmen van bijvoorbeeld goed geïsoleerde woningen en bieden een hoog rendement.

Bent u geïnteresseerd in de functie van finovens en wilt u meer informatie of een vrijblijvende offerte aanvragen? Neem gerust contact met ons op, we staan u graag te woord. Voor vragen kunt u ook alvast een kijkje nemen op onze vraag & antwoord pagina, waar we de meest gestelde vragen hebben beantwoord.

Een finoven kopen bij Ecobouwen

Wanneer u een Finse oven bij Ecobouwen koopt, bent u ervan verzekerd dat deze van hoge kwaliteit is. Een finoven en de service van Ecobouwen biedt de volgende voordelen:

 • Vrijblijvend adviesgesprek
 • Vrijblijvende offerte
 • Geheel naar wens te ontwerpen
 • Product uit Nederland
 • Een natuurlijke warmtebron
 • Geschikt als hoofdverwarming of als bijverwarming
 • De finoven is uniek in zijn design en afwerking

“ Met 2 uur stoken behaalt u minimaal 24 uur warmte”

Werking Tigchel Finoven

Een Tigchel finoven hanteert het tegenstroom- principe. De hete verbrandingsgassen die vrijkomen bij het stoken van de kachel worden door de gehele kachel geleidt. De stenen massa waar de kachel van gemaakt is, slaat deze warmte van de gassen op. Vuurvaste stenen van de kachel geven gedurende lange tijd deze warmte (stralingswarmte) af aan de omgeving. Van de verbrandingswarmte wordt 92% in de accumulerende kachel opgeslagen; slechts 8% verdwijnt dus door het rookkanaal naar buiten. 95% van de opgeslagen warmte blijft beschikbaar voor de te verwarmen ruimte. De Tigchel finoven geeft op deze wijze heerlijke stralingswarmte af gedurende 12 tot 24 uur.

De houtkachel wordt met hout gestookt (onbehandelde houtsoorten). Met één stookbeurt van ongeveer 1,5-2 uur verwarmt deze gedurende 12-24 uur de desbetreffende ruimte. De rest van de tijd hoeft u er niet naar om te kijken, terwijl u toch uw kamer dag en nacht lekker warm houdt.

Maximaal warmterendement

Een finoven is uitermate geschikt voor het geheel verwarmen van goed geïsoleerde woningen, Laag-Energie-Woningen (LEW) en/of de Passief huizen. Al dan niet in combinatie met een warmtewisselaar of lucht-warmte systeem. De kachels functioneren met een maximaal warmterendement, zonder gebruik te hoeven maken van elektriciteit. Deze kachel voldoet nu al aan de strenge eisen vanuit de EcoDesign regelgeving die in 2022 ingaan.

Het ontwerp van uw Finoven

Bij de finovens kunt u uit diverse modellen van stookdeuren kiezen. Zo heeft u de keuze uit gietzijer, gemoffeld staal of RVS. Ook zijn er luchtdichte deuren beschikbaar voor de Laag-energie-woningen en de Passiefwoningen. Bij alle Tigchel Finoven modellen is het tevens mogelijk een tunnelhaard (LTF = Looking Through Fire) in te bouwen. U kunt het houtvuur dan aan twee zijden gezellig zien branden.

Met een centrale opstelling verwarmt de Tigchel finoven meerdere ruimtes. Ook kunt u een opstelling kiezen waarbij uw Tigchel finoven fungeert als een 'room-divider'.

Toevoeging aan uw interieur

U kiest zelf hoe uw Tigchel finoven eruit komt te zien, waardoor het een prachtige toevoeging aan uw interieur wordt. Er zijn veel ontwerpen om uit te kiezen, waarbij wij u altijd een gepast advies geven. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen welk stucwerk geschikt is voor uw Finse kachel. Leemstuc is de meest gekozen afwerkingsvorm van finovens, maar wij bieden ook andere vormen van stucwerk aan. Zo kunt u ook kiezen voor Listro glansleemstuc, kalkstuc, tadelakt en betonstuc. Deze vormen van stucwerk kunt u in onze showroom bekijken.

Toepassingen voor uw Finse Houtkachel

Door extra opties aan de Tigchel finoven (leemkachel) toe te voegen, heeft u de mogelijkheid uw houtkachel nog meer naar uw eigen hand te zetten. De volgende opties zijn mogelijk:

 • Warmte bank of -wand; Bij het stoken van de kachel worden de warme rookgassen ook door de wand of bank getransporteerd waardoor u heerlijk kan genieten van een verwarmde wand of bank.
 • Warmtewisselaar; Bij het gebruik van een warmtewisselaar wordt 60% van de opgewekte warmte afgegeven aan de ruimte. 40% gaat via de warmtewisselaar naar de CV, vloer- en/of wandverwarming.
 • Geïntegreerde bakoven; Tijdens het stoken van de kachel kunt u uw brood, pizza, taarten etc. afbakken.
 • Mechanische ventilatie; Door middel van mechanische ventilatie, via het dak of via de vloer, wordt de lucht geforceerd afgevoerd en kunt u dus genieten van uw houtkachel!
 • Klimaat- en luchtbehandelingssysteem; Heeft u een woning of kantoor met een klimaat- en/of luchtbehandelingssysteem? Dan is het, door toepassing van een externe luchttoevoer, ook mogelijk om te kiezen voor een Tigchel finoven.

Zelfbouwpakket

Tigchel finovens zijn gemakkelijk zelf te bouwen. De bouw van een Tigchel finoven of kachel hoeft voor de handige ‘doe-het-zelver’ geen probleem te zijn. Daarom leveren wij de finovens als compleet zelfbouwpakket met een uitgebreide handleiding. Uiteraard ondersteunen en adviseren wij u graag bij de voorbereiding van het bouwen. Wij geven tevens gratis stookochtenden en workshops waarbij we u leren hoe u de kachel zelf kunt bouwen.

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Bent u geïnteresseerd in een finoven van Ecobouwen en bent u benieuwd naar de mogelijkheden en de prijs? Vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte of een vrijblijvend adviesgesprek aan, wij voorzien u graag van persoonlijk advies. Daarnaast bent u ook altijd van harte welkom in onze showroom om al uw vragen te stellen.

U kunt uiteraard ook contact met ons opnemen voor al uw vragen. U kunt ons bereiken via telefoonnummer 0575 43 23 31.  Ook kunt u een e-mail sturen naar info@ecobouwen.nl.

Wij zijn al 20 jaar expert in het werken met natuurlijke producten van de hoogste kwaliteit. Bij ons kunt u terecht voor hulp bij renovaties, restauraties en verbouwingen.

Wat is een finoven/finkachel?

Een finoven is een warmte accumulerende kachel. Hierbij wordt de warmte van het vuur opgeslagen in het leem en in de stenen. Op deze manier voldoet het om voor 24 uur warmte, slechts eens per dag 2 uur te stoken. De finoven die wij aanbieden is van het merk Tigchel.

Wat kost een finoven?

Wat de kosten van een finoven van Tigchel finoven zijn, is geheel afhankelijk vanaf uw wensen. Zo kost een finoven zelfbouwpakket bij ons €6138-, inclusief BTW en af-fabriek, maar exclusief eventuele ontwerpkosten en een rookgasafvoer. Wanneer u andere wensen heeft raden we aan om contact op te nemen voor een betere prijsindicatie.

Hoe werkt een finoven?

Een finoven van Tigchel werkt volgens het tegenstroomprincipe. Dit houdt in dat de rookgassen eerst omhoog gaan, en daarna tot vloerniveau omlaag worden geleid. Vervolgens slaat de omliggende steenmassa de warmte op en straalt de warmte urenlang uit.

Hoe lang moet ik stoken met een finoven?

Wat het fijne is aan een finoven van Tigchel, is dat deze maar kort gestookt hoeft te worden. Wanneer u eens per dag 2 uur stookt, is dat voldoende om 24 uur lang van aangename stralingswarmte te genieten. De rest van de tijd hoeft u er niet naar om te kijken. Wel zo gemakkelijk!