Natuurlijke verwarming met Finoven

Een Tigchel finoven is de accumulerende houtkachels die geheel naar eigen wens te ontwerpen is. Tigchel finovens (ook wel leemkachels) worden geproduceerd in Nederland door Tigchelaar Tegelkachels en zijn gebaseerd op houtkachels afkomstig uit Scandinavië. In het hoge koude noorden is het een noodzaak om efficiënte, kwalitatief en betrouwbare kachels te hebben die zo lang mogelijk warmte kunnen afgeven. Een Tigchel finoven is zo’n efficiënte warmte accumulerende houtkachel waar door middel van één stookbeurt een ruimte 12-24 uur met stralingswarmte wordt verwarmd. Een natuurlijke warmtebron geschikt als hoofdverwarming, maar kan ook naast een andere warmtebron gebruikt worden.

De stralingswarmte van een Tigchel finoven is te vergelijken met de warmte van de zon. De warmtestraling verplaatst zich onafhankelijk van luchtbeweging en verwarmt direct mensen, dieren en voorwerpen in de omgeving. Doordat de kachel de warmte buffert in de massa vuurvaste stenen waarvan de kachel gemaakt is, gaat weinig warmte verloren. De opgeslagen warmte wordt gedurende 12 tot 24 uur gelijkmatig aan de ruimte afgegeven. Stralingswarmte voelt prettig aan en draagt bij aan een gezond leefklimaat, aangezien het geen tocht, stofcirculatie, stank en gevoel van ‘droge’ lucht veroorzaakt. Stralingswarmte is daarom vooral een uitkomst voor mensen met gevoelige luchtwegen of allergieën.

Efficiënte verbranding

De Tigchel finovens beschikken over een geavanceerd verbrandingssysteem. Het stookhout wordt geplaatst in de speciaal ontwikkelde hoog-rendement stookkamer waar de verbrandingstemperatuur zeer hoog kan oplopen. Deze verbranding wordt nog verder geoptimaliseerd, door de bijzondere verdeling van de verbrandingslucht via de tientallen nozzels (inblaasmondjes). Door de bouwvorm van deze ruimte vindt er aanvullend nog een ‘naverbranding’ plaats; alles uit het stookhout wordt op deze wijze zo volledig mogelijk verbrand voor optimale warmteopwekking. Hierdoor is er niet alleen minder hout nodig dan bij de traditionelere houtstook systemen, maar zijn tevens de afgevoerde rookgassen vrijwel geheel ontdaan van reststoffen. Goed voor mens en milieu. Dit wordt bevestigd door onderzoek van NIBE, waaruit blijkt dat de Tigchel finoven als warmtebron de beste keuze is vanuit zowel het binnen- als het buitenmilieu gezien.

Een finoven is dus uitermate geschikt voor het geheel verwarmen van goed geïsoleerde woningen, Laag-Energie-Woningen (LEW) en/of de Passief huizen, al dan niet in combinatie met een warmtewisselaar of lucht-warmte systeem. De sterk getemperde warmteafgifte past excellent in dit type huizen. De kachels functioneren met een maximaal warmterendement zonder gebruik te hoeven maken van elektriciteit. Autonoom brandend op (misschien zelfs zelf "geoogst") brandhout, beschikt u over een kachel uit de top van het warmteleverend segment. Deze kachel voldoet nu al aan de strenge eisen vanuit de EcoDesign regelgeving die in 2022 ingaan.

De voordelen van een finoven:

  • Gezonde stralingswarmte.
  • Unieke vormgeving en afwerking.
  • Energiebesparend.
  • 2 uur stoken minimaal 24 uur warmte.
  • Gebruiksvriendelijk.
  • Op maat gemaakt.

Werking Tigchel finoven

De Tigchel finoven geeft heerlijke stralingswarmte af gedurende 12 tot 24 uur. De houtkachel wordt met hout gestookt en kan met één stookbeurt van ongeveer 1,5-2u gedurende 12-24uur de desbetreffende ruimte verwarmen. Hoe werkt dat proces precies? Deze Tigchel finoven hanteert het tegenstroomprincipe. De hete verbrandingsgassen die vrijkomen bij het stoken van de kachel worden door de gehele kachel geleidt. De stenen massa waar de kachel van gemaakt is, slaat deze warmte van de gassen op. De vuurvaste stenen van de kachel geven gedurende lange tijd deze warmte (stralingswarmte) af aan de omgeving.

Dankzij de unieke warmte eigenschappen van de Tigchel finoven betekent dit in de praktijk dat de kachel slechts één of twee keer per dag (ongeveer 1,5-2u) gestookt hoeft te worden en de rest van de tijd heeft u er geen omkijken naar en toch houdt u uw kamer dag en nacht lekker warm.

In vergelijking met andere houtkachels (metalen, open haard, speksteen etc.) is de Tigchel finoven uiterst efficiënt. De temperatuur in de stookkamer kan wel oplopen tot boven de 1000°C. Door deze optimale verbrandingstemperatuur wordt een efficiënte en schonere verbranding gerealiseerd. Klik hier voor meer informatie over houtkachel vergelijkingen.

Haardhout

Alle onbehandelde houtsoorten zijn geschikt om te branden in de Tigchel finoven, als ze maar droog zijn. Wilg, populier, naaldboom en pallethout branden goed in deze kachels zonder de bij stalen kachels bekende problemen als roetafzetting en schoorsteenbrand. Droog onbehandeld afbraakhout en hout van wegwerppallets is ook te gebruiken. Een vochtpercentage van circa 15% is voor alle houtsoorten optimaal. De lichte houtsoorten zijn zelfs beter dan de harde soorten. Kijk voor meer uitgebreide informatie op de stookwijzer (Stookwaarden inheems brandhout).

Eigen ontwerp

De Tigchel finoven is geheel naar eigen wens te bouwen. U bepaalt zelf de grootte en vorm van de stookkamer, kiest de gewenste stookdeur, asladeur, asluikjes en bepaalt hoe u uw kachel afgewerkt wilt hebben. De stookkamer van de Tigchel finoven is leverbaar in veel verschillende uitvoeringen, met daarbij per type gerelateerd, een aantal varianten in deuren, laden en luikjes. Als afwerking kunt u kiezen uit Basis leemstuc, Leemfinish, Listro glansleemstuc, tadelakt, betonstuc, leemverf, kalkverf van Auro, kookverf van Uula etc. Alle afwerkingsmogelijkheden kunt u komen bekijken in onze showroom. Veel keuze dus om naar eigen smaak uw houtkachel te (laten) ontwerpen en bouwen. Het is ook mogelijk om uw eigen leemkachel te bouwen.

Modellen tigchel finoven

De basis van de Tigchel finoven bestaat uit vuurvaste en warmte absorberende elementen. De stookkamer van de Tigchel finoven is gemaakt van vuurvast chamotte beton en de rest van de kachel wordt opgebouwd uit leemstenen. De stookkamer van de Tigchel finoven is leverbaar in veel verschillende uitvoeringen, met daarbij per type gerelateerd, een aantal varianten in deuren, laden en luikjes. Bekijk de mogelijkheden op onderstaande afbeeldingen.

Stookdeuren

Voor de Finovens zijn diverse modellen stookdeuren, voorzien van glas, leverbaar. Inclusief bijbehorende aslakleppen en veegluikjes. Ze zijn uitgevoerd in gietijzer, gemoffeld staal of RVS. Welke deuren bij welke Finovens horen, kunt u op bovenstaande tekeningen van de stookkameruitvoeringen zien. Ook zijn er luchtdichte deuren beschikbaar voor de Laag energie woningen en de Passiefwoningen.

Extra opties voor uw tigchel finoven

Maak uw Tigchel finoven nog completer. Door extra opties aan de Tigchel finoven (leemkachel) toe te voegen heeft u de mogelijkheid uw houtkachel nog meer naar uw eigen hand te zetten.

Leemstuc finoven 18 Oeken met warmtebank 2Warmte bank of -wand

U kunt uw Tigchel finoven verder personaliseren door te kiezen voor een warmtebank of warmtewand. Bij het stoken van de kachel worden de warme rookgassen ook door de wand of bank getransporteerd waardoor u heerlijk kan genieten van een verwarmde wand of bank. Niet alleen efficiënt, maar ook heerlijk comfortabel om tegenaan te staan of zitten.

Warmtewisselaar

Haal nog meer rendement uit uw houtkachel door een warmtewisselaar. De Tigchel finoven beschikt over een geavanceerd verbrandingssysteem, waardoor het stookhout zo volledig mogelijk wordt verbrand voor een optimale warmteopwekking. Door dit unieke verbrandingssysteem is de Tigchel finoven uitermate geschikt om aan de CV, vloer- of wandverwarming te koppelen met een warmtewisselaar. Bij het gebruik van een warmtewisselaar wordt 60% van de opgewerkte warmte afgegeven aan de ruimte en 40% gaat via de warmtewisselaar naar de CV, vloer- en/of wandverwarming. Zo bespaart u enorm op uw energiekosten! Onze warmtewisselaar is een rood koper buizensysteem en is vergelijkbaar met de warmtewisselaars van Toby Hafner.

Geïntegreerde bakoven

De Tigchel finoven is uit te breiden met een bakoven. Tijdens het stoken van de kachel kunt u uw brood, pizza, taarten etc. afbakken.

Mechanische ventilatie

Als er geen mogelijkheid is voor het plaatsen van een schoorsteen, dan is het toch mogelijk om een Tigchel finoven te plaatsen. Door middel van mechanische ventilatie, via het dak of via de vloer, wordt de lucht geforceerd afgevoerd en kunt u dus genieten van uw houtkachel!

Klimaat- en luchtbehandelingssysteem

Een Tigchel finoven gaat ook goed samen met een klimaat- en luchtbehandelingssysteem. Door gebruik te maken van een externe luchttoevoer, onttrekt de kachel geen lucht uit de ruimte en kunnen beide systemen perfect functioneren. Heeft u een woning of kantoor met een klimaat- en/of luchtbehandelingssysteem, dan is door toepassing van een externe luchttoevoer het dus toch mogelijk om te kiezen voor een Tigchel finoven.

Tigchel finovens = efficiënt comfort

Tigchel finovens functioneren met een maximaal warmterendement zonder gebruik te hoeven maken van elektriciteit. Autonoom brandend op haardhout en een lange levensduur, beschikt u over een kachel uit de top van het warmte leverend segment. Een waardevolle investering voor nu en de toekomst! Bent u benieuwd? Neem dan eens een kijkje in onze showroom nabij Zutphen (Gelderland). U kunt een finoven en meerdere Tigchelkachels in onze showroom bewonderen en wij kunnen u hier uitgebreid over adviseren. Neem contact met ons op via 0575 432 331 of maak direct een afspraak voor een persoonlijk adviesgesprek.