Natuurlijke verwarming met de Tigchel Finoven

De Finoven is een efficiënte warmte accumulerende houtkachel:

  • Geheel naar wens te ontwerpen
  • Product uit Nederland
  • Een natuurlijke warmtebron
  • Geschikt als hoofdverwarming of als bijverwarming

De Finoven is uniek in zijn design en afwerking.

“ Met 2 uur stoken behaalt u minimaal 24uur warmte”

 

Werking Tigchel Finoven

De Tigchel finoven hanteert het tegenstroom- principe. De hete verbrandingsgassen die vrijkomen bij het stoken van de kachel worden door de gehele kachel geleidt. De stenen massa waar de kachel van gemaakt is, slaat deze warmte van de gassen op. De vuurvaste stenen van de kachel geven gedurende lange tijd deze warmte (stralingswarmte) af aan de omgeving. Van de verbrandingswarmte wordt 92% in de accumulerende kachel opgeslagen; slechts 8% verdwijnt dus door het rookkanaal naar buiten. Van de opgeslagen warmte in de stenen wanden blijft 95% beschikbaar voor de te verwarmen ruimte. De Tigchel finoven geeft op deze wijze heerlijke stralingswarmte af gedurende 12 tot 24 uur.

De houtkachel wordt met hout gestookt (onbehandelde houtsoorten) en kan met één stookbeurt van ongeveer 1,5-2u gedurende 12-24uur de desbetreffende ruimte verwarmen. De rest van de tijd heeft u er geen omkijken naar en toch houdt u uw kamer dag en nacht lekker warm.

Geschikt voor in uw huis

Een Finoven is uitermate geschikt voor het geheel verwarmen van goed geïsoleerde woningen, Laag-Energie-Woningen (LEW) en/of de Passief huizen, al dan niet in combinatie met een warmtewisselaar of lucht-warmte systeem. De kachels functioneren met een maximaal warmterendement zonder gebruik te hoeven maken van elektriciteit. Deze kachel voldoet nu al aan de strenge eisen vanuit de EcoDesign regelgeving die in 2022 ingaan.

Het ontwerp van uw Finoven

Bij de Finoven zijn er diverse modellen stookdeuren leverbaar. Zo heeft u de keuze uit gietzijer, gemoffeld staal of RVS. Ook zijn er luchtdichte deuren beschikbaar voor de Laag energie woningen en de Passiefwoningen. Bij alle Tigchel Finoven modellen is het tevens mogelijk een tunnelhaard (LTF = Looking Through Fire) in te bouwen. Aan twee zijde kunt het houtvuur dan gezellig zien branden!

Met een centrale opstelling verwarmt de Tigchel finoven dan meerdere ruimtes. Ook kunt u een opstelling kiezen waarbij uw Tigchel finoven fungeert als een 'room-divider'.

Door extra opties aan de Tigchel finoven (leemkachel) toe te voegen heeft u de mogelijkheid uw houtkachel nog meer naar uw eigen hand te zetten. De volgende opties zijn mogelijk:

  • Warmte bank of -wand; Bij het stoken van de kachel worden de warme rookgassen ook door de wand of bank getransporteerd waardoor u heerlijk kan genieten van een verwarmde wand of bank.
  • Warmtewisselaar; Bij het gebruik van een warmtewisselaar wordt 60% van de opgewerkte warmte afgegeven aan de ruimte en 40% gaat via de warmtewisselaar naar de CV, vloer- en/of wandverwarming.
  • Geïntegreerde bakoven; Tijdens het stoken van de kachel kunt u uw brood, pizza, taarten etc. afbakken.
  • Mechanische ventilatie; Door middel van mechanische ventilatie, via het dak of via de vloer, wordt de lucht geforceerd afgevoerd en kunt u dus genieten van uw houtkachel!
  • Klimaat- en luchtbehandelingssysteem; Heeft u een woning of kantoor met een klimaat- en/of luchtbehandelingssysteem, dan is door toepassing van een externe luchttoevoer het dus toch mogelijk om te kiezen voor een Tigchel finoven

Prijs van en vragen over de Finoven?

Bent u geïnteresseerd in een Finoven van Ecobouwen en bent u benieuwd naar de mogelijkheden en de prijs? We voorzien u altijd graag van persoonlijk advies. Daarnaast bent u ook altijd van harte welkom in onze showroom om al uw vragen te stellen.

U kunt uiteraard contact met ons opnemen. Ons telefoonnummer is   0575 43 23 31.  U mag ons ook een bericht sturen per mail via  info@ecobouwen.nl.

Wij zijn al 20 jaar expert in het werken met natuurlijke producten van de hoogste kwaliteit. Bij ons kunt u terecht voor hulp bij renovaties, restauraties en verbouwingen.