Kalkstuc voor een gezond woonklimaat

Kalkstuc zorgt net als leemstuc ook voor een gezond woonklimaat. Door de hoge pH-waarde van kalk en alkaliteit vindt schimmel geen voedingsbodem in kalk, hetgeen een positieve uitwerking heeft voor vochtige ruimtes en achter meubelen (kasten) bij koude wandoppervlaktes. Daarnaast neemt kalk overvloedige vocht uit de lucht op (hoge luchtvochtigheid) en staat het vocht bij een drogere periode (lage luchtvochtigheid) weer naar binnen af. De kalkwanden “ademen” als het ware en worden een “natuurlijke airconditioning”. Kalk is perfect toe te passen voor het binnen en buiten stucwerk bij o.a. strobalenbouw, kalkhennep- en houtskeletbouw.

Soorten kalkstuc

Bij Ecobouwen maken wij gebruik van verschillende kalkproducten van Rajasil, Heck en Haga. Deze uiterst kwalitatieve merken hebben verschillende soorten stuc in hun assortiment zoals basis kalkstuc, kalkfinish op kleur, kalkstuc geschikt voor strobalenbouw etc. Kalk is in veel situaties en op veel verschillende ondergronden toe te passen, zoals metselwerk, beton, isolatiesystemen binnen en buiten en te combineren met elektra infrarood verwarming verwerkt in de stuclaag. Maar ook bij renovatie en restauratie als saneerpleister om vocht uit de muren te trekken maar toch de zouten te bufferen en zo (historische) gebouwen te beschermen. Daarnaast hebben wij ook uiterst kwalitatieve kalkverf van Auro in ons assortiment om eventueel een basis kalkstuc te voorzien van een kleur in plaats van kalkfinish toe te passen.

Wat is kalkstuc?

Kalk behoort ook tot één van de oudste bouwmaterialen ter wereld en is uiterst geschikt om toe te passen bij het bouwen van een duurzaam huis. Basis kalk bestaat uit een ongekende hoge kwaliteit van kalksteen met 98% calciumcarbonaat, zonder vervuilingen, gewonnen in de Zwitserse Alpen. Hierdoor is deze geschikt voor de levensmiddelenindustrie, drinkwaterzuivering én voor uitermate gezonde wandafwerkingen met een zeer hoge helderheidsgraad. Gebrande kalk staat al sinds de oudheid bekend als uitmuntend bouwmateriaal dat gebruikt werd als metselmortel, pleistermateriaal en verf. Zo gebruikten de Romeinen bijvoorbeeld kalkpleister en kalkverf voor het creëren van de mooiste fresco-schilderingen in kathedralen en villa’s. Waarbij ze tevens wisten dat kalk de meest natuurlijke en beste methode is om schimmels uit de woonruimtes te verdrijven. Met natuurkalk afgewerkte wanden kunnen blijven ademen en hebben een natuurlijke desinfecterende werking. Zo wordt schimmelgroei in de woning voorkomen en ontstaan moderne en gezonde afwerkingen, zonder kunstmatige toevoegingen. Dat is de onderscheidende factor.

Kalkfinish op kleur

Een kalkfinish wordt toegepast op het moment dat u de kleur van de basis stuc graag anders ziet. Een finish op kleur is een uiterst bijzonder en praktisch product en wordt in een dunne laag van 1-3mm over de basis kalkstuc aangebracht. Een andere manier om een basis kalkstuc wand te voorzien van een andere kleur is het toepassen van kalkverf. Zowel kalkfinish als kalkverf bevatten geen chemische toevoegingen of kleurpigmenten, waardoor de kleurechtheid, duurzaamheid en hechtcapaciteit allen natuurlijke eigenschappen zijn.

De voordelen van kalkstuc op een rij

  • 100% natuurlijk materiaal.
  • Schimmelwerend.
  • Soepele en prettige verwerking.
  • Diffusie-open & vochtregulatie.
  • Aangenaam binnenklimaat.
  • Voor vele ondergronden.
  • Geschikt voor het stucen van een buitenmuur.
  • Uiterst geschikt voor kelders en badkamers.
  • Aangenaam woonklimaat.
  • Ook toepasbaar in combinatie met natuurlijke isolatie.

Kalkstuc in de badkamer

Kalkstuc is ook zeer geschikt om toe te passen in de badkamer gezien de schimmelwerende werking. De vorm die door Ecobouwen met name wordt gebruikt in een badkamer is tadelakt. Tadelakt is een kalkstuc die door middel van een natuurlijke bijenwas waterdicht wordt gemaakt en zo dus prima in de douche, het bad, het badkamermeubel e.d. kan worden toegepast.

De mogelijkheden bij Ecobouwen

Bent u bezig met een renovatie, restauratie of verbouwing? En zoekt u daarvoor een partner in ecologisch bouwen en wonen? Dan bent u bij Ecobouwen aan het juiste adres! Wij werken uitsluitend met natuurlijke materialen en garanderen hoge kwaliteit door de duurzaamheid van onze producten. Wij geven garantie op ons stucwerk en daarnaast vinden wij een persoonlijke benadering waarin rekening wordt gehouden met uw wensen en verwachtingen zeer belangrijk. Bij Ecobouwen kunt u onder andere terecht voor diverse kalkproducten van Haga, Heck en Rajasil, zoals basis kalk, kalkfinish en kalkverf. Al onze kalkproducten zijn 100% natuurlijk en zijn van de hoogste kwaliteit. Kalkstuc is een milieuvriendelijke stof en is zeer geschikt als vochtregulerend en schimmelwerend materiaal. Bent u nieuwsgierig of kalkstuc iets voor u is? En wilt u met eigen ogen zien hoe de kalkstuc van Ecobouwen er uitziet? Dan nodigen wij u van harte uit om een kijkje te komen nemen in onze showroom.

Nog vragen over kalkstuc?

Bent u geïnteresseerd in kalkstuc van Ecobouwen en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Heeft u nog vragen over onze producten of wilt u graag persoonlijk advies op maat? Neem dan gerust contact met ons op en we helpen u graag. Daarnaast bent u ook altijd van harte welkom in onze showroom om al uw vragen aan onze medewerkers te komen stellen! Al onze producten, zoals kalkstuc, basis leemstuc, leemfinish, tadelakt etc. kunt u daar bekijken of in onze webshop.