Bent u er over na aan het denken om leemstuc in uw woning of kantoor te gebruiken? Om goed geïnformeerd uw keuze te maken zetten wij voor u de voor- en nadelen van het toepassen van leemstuc op een rij.
De natuurlijke grondstof leem komt uit Europa en wordt ook in Nederland gevonden in de provincies Drente, Noord-Brabant en Limburg. Leem is een mengsel van klei, silt en zand. Het is een op en top natuurlijk product, want bij de totstandkoming van leem komt maar weinig CO2 vrij en daarnaast is leem steeds opnieuw te gebruiken.
In Nederland wordt leemstuc met name toegepast in het interieur en onderstaand de meest toegepaste vormen:
Wat zijn de voor- en nadelen van leem?
Waarom u leem in uw leefomgeving zou toepassen? Dit komt door alle goede eigenschappen die leem met zich meebrengt en die ervoor zorgen dat uw leefklimaat gezonder wordt. De voordelen op een rij:
- Vochtregulerend
Leem houdt de relatieve luchtvochtigheid in een ruimte op ongeveer hetzelfde niveau (rond de 50%) en in een vochtige ruimte zal het minder klam aan voelen. Hoe dit werkt? Het teveel aan vocht wordt geleidelijk aan opgenomen door de leemstuc en pas weer afgescheiden wanneer de ruimte droger is. Door de vochtregulerende kwaliteiten van leem vermindert de kans op organismen in huis die vocht nodig hebben, zoals schimmels, aanzienlijk. - Geluidsabsorberend
Door de structuur van het materiaal dempt het en reduceert het nagalm. - Warmtevasthoudend vermogen
Een bijkomend voordeel is dat een ruimte met leemstuc in de winter warm en in de zomer koel blijft. De leem slaat warmte op en straalt dat daarna uit als het koeler wordt. Een ideale combinatie dus met een tigchelkachel, finoven of wandverwarming. - Natuurlijk materiaal
Leem is 100% natuurlijk en is er geen sprake van afgifte van schadelijke stoffen naar het binnenmilieu.
Leem zorgt dus voor een gezond binnenklimaat, is milieuvriendelijk én brengt daarnaast een unieke sfeer in de woning.
Maar waar moet u rekening mee houden als u leem wilt toepassen? De aandachtspunten/ nadelen op een rij:
- Veelvuldig belast worden met water kan leemstuc niet aan, want dat komt het stucwerk los, dus in een douche of badkamer wordt het niet aangeraden.
- Leemstuc is gevoeliger en beschadigt makkelijker als er tegenaan wordt gestoten of geschuurd dan bijvoorbeeld gipsstuc. Echter, leemstuc is wel makkelijker bij te werken. Met een beetje van het originele stuc kan de plek eenvoudig worden bijgewerkt en als men daarna over het oppervlakte met een natte spons gaat, is de beschadiging nagenoeg verholpen. Dit kan zeker niet bij alle soorten stucwerk, een nadeel maar gelukkig wel te verhelpen!
- Wat gebeurd er met vlekken, aangezien leem makkelijk vloeistoffen absorbeert. Mors je bijvoorbeeld koffie of ketchup en ben je er op tijd bij? Dan kom je met een vochtige doek een eind. Vette of vieze vingers op een lemen muur is afhankelijk van de kleur wel een probleem, dit blijf je zien. Om leemstuc of leemverf minder gevoelig te maken is het mogelijk om een beschermlaag aan te brengen en zodoende de gevolgen te beperken. Leemverf kan je beschermen met clayprotect en leemstuc kan je fixeren en/of ook beschermen met clayprotect.
- Leemstuc of leemverf ligt in een hoger prijssegment dan het reguliere stucwerk of verf.
De vraag is of de voordelen voor u voldoende opwegen tegen de nadelen. Nieuwsgierig naar leemstuc of leemverf? Kom het materiaal een keer bekijken in onze showroom en ervaar zelf een ruimte waarin leem is verwerkt. Wij vertellen u er graag meer over! Voor vragen kunt u ons ook bellen op 0575 432331 of e-mail info@ecobouwen.nl