Voordelen van Strobouw

Strobouw heeft vele voordelen, het is milieuvriendelijk, energiezuinig en levert tevens een prettig leefklimaat op. Om de strobalen tegen alle weeromstandigheden te beschermen wordt in Nederland en door Ecobouwen gewerkt met een kalkpleister aan de buitenzijde en kalk– of leemstuc aan de binnenzijde. Ecobouwen geeft 5 jaar systeemgarantie op de toepassing van kalk– en leemstuc.

Strobouw is één van de oudste bouwmethodes die er bestaan en is ontstaan in de Midden-Amerikaanse staat Nebrasca. De oudste gebouwen van strobalen zijn aan het begin van de 20e eeuw gebouwd en velen zijn nog in goede staat. Momenteel is er weer volop belangstelling voor deze bouwtechniek, met name omdat het een milieuvriendelijke en eenvoudige bouwmethode is. Strobalen muren blijken, mits een aantal stabiliteitsverbanden worden aangebracht, zelfs uitstekend te voldoen in aardbeving gevoelige gebieden.

Verwerking van strobalen

In moderne strobouwmethodes worden zeer stevig geperste strobalen geplaatst tussen een dragend houten frame. Strobalen worden geplaatst op een waterafvoerende onderconstructie, beschermd tegen optrekkend vocht. De dikte van de uiteindelijke wand, ca. 55cm, wordt soms als een nadeel ervaren. Veel strobalen worden daarom nu op hun kant verwerkt. De dikte van de wand bedraagt dan 40cm en is te vergelijken met een traditioneel gemetselde spouwmuur. Bij het bepleisteren van de gevels is het van belang rekening te houden met het ademende karakter van stro. Stro is in staat om damp en vochtige lucht door te laten. Door de goede isolerende werking van strowanden kan er condensatievocht in het stro ontstaan. Indien stro water- en luchtdicht gemaakt wordt kan het materiaal beginnen te rotten. Stro moet dus kunnen ademen en hierdoor mag er uitsluitend worden gewerkt met damp-open stucafwerkingen en muurverflagen. Daarnaast dient rekening te worden gehouden met het feit dat de stucafwerking op het zachte stro niet te hard mag zijn. Harde stucafwerkingen kunnen spanningen veroorzaken door bijvoorbeeld wisselingen in temperatuur, waardoor scheurvorming kan optreden in de buitengevel stuclagen.

Afwerking van strobalen

In Amerika en Canada wordt veel gewerkt met cementpleisters. In Nederland (in navolging van Franse strobouwhuizen) wordt gewerkt met leemstuc aan de binnenzijde en een kalkpleister (traskalk,schelpkalk) aan de buitenzijde. Het stro-oppervlak dient goed verdicht, egaal en vlak te zijn. En vervolgens worden afgewerkt met damp-open afwerkpleisters (leemfinish, duro fijnleemstuc etc.) en/of damp-open verf. Een eventuele andere afwerking, voorzetwanden van hout of steen, is ook mogelijk.

Eigenschappen van strobalenbouw

 • Strobalen zijn een bij-product uit de landbouw. Het is daarom ruim voor handen en goedkoop.
 • Stro is een 100% biologisch materiaal.
 • Een wand van stro is vrij van giftige stoffen.
 • De energie die nodig is voor winning, bewerking en transport van stro is zeer gering.
 • Afmeting: breedte x hoogte x lengte: ca. 480 x 360 x ± 800 mm (varierende lengte), vaste persing.
 • Gewicht per baal ca. 15-20 kg, droog stro van goede kwaliteit met lange halmen (tarwe, rogge, gerst).
 • De verwerking tot wanden is eenvoudig en veilig. Strobalenbouw is hierdoor zeer geschikt voor zelfbouw.
 • Afhankelijk van het ontwerp is het mogelijk snel te bouwen. De aard van de afwerking en detaillering bepalen de benodigde hoeveelheid arbeid en daarmee in grote mate de kosten.
 • De warmte-isolatie is uitstekend (Rc>7m2K/W).
 • De akoestische eigenschappen zijn goed (Rw 55 dBA).
 • De bepleisterde strobalen zijn uitstekend brandwerend (>B90). Tijdens de bouw moet er echter wel voorzichtig worden omgegaan met open vuur.
 • Bij sloop komen geen schadelijke stoffen vrij en blijven er alleen makkelijk te verwerken of herbruikbare grondstoffen over

Project strobalenbouw Biotel van eko-boerderij Arink te Lievelde

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van strobalenbouw? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek via 0575 432 331, info@ecobouwen.nl of vul het contactformulier in of kom langs in onze showroom te Toldijk (nabij Zutphen, Gelderland).