Op welke ondergronden kan ik stucen?

Badkamer betonstuc wanden en nis Veenendaal Ecobouwen 3

Stucen op verschillende ondergronden

De meeste ondergronden kun je laten stucen. Echter, iedere ondergrond heeft weer een andere voorbehandeling nodig afhankelijk van de (staat van de) ondergrond (gipsplaten, houtvezelplaten, OSB of OGB platen, behang, geverfde steens muur etc.). En daarnaast is het ook goed te weten waar het stucwerk komt, in de badkamer of douche, achter een houtkachel, in de keuken, in het toilet etc. Dit alles bepaald welk stucwerk het beste geschikt is voor uw situatie en welke voorbereiding er nodig is.

Behandel de ondergrond goed voor!

Stuc is altijd een mengsel van bijvoorbeeld cement, kalk, leem en water. Het water in het stucwerk is de reden dat stuc vaak een langere droogtijd kent, aangezien het water moet verdampen/opdrogen en het stucwerk kan uitharden.

Omdat stuc zoveel water bevat is het van belang dat de ondergrond geen zuigende werking heeft. Het stuc kan dan loskomen van de muur, omdat de muur nat is geworden. Om dit te voorkomen en een goede hechting te waarborgen wordt een muur alvorens te stucen voorbehandeld. De wijze van voorbehandeling is afhankelijk van het soort stucwerk. In het geval van basis leemstuc of kalkstuc wordt de muur of het plafond ingesmeerd met een speciale contactprimer die is afgestemd op het stuc wat gebruikt gaat worden. Ecobouwen maakt gebruik van de kwalitatieve contactprimers van Tierrafino en HAGA. Voor Tadelakt of Beton Ciré geldt weer een andere voorbereiding.

Stucen over bestaand stucwerk

Over bestaand stucwerk zoals granol, spack etc. kan worden gestuct. Afhankelijk van het soort stucwerk dient het oppervlakte eventueel te worden behandeld met een contact primer. Als bijvoorbeeld basis leemstuc wordt aangebracht over een muur met granol, dan dient altijd een contact primer te worden gebruikt.

Stucen over tegels

In veel gevallen kunnen diverse stuc soorten over tegels worden gezet. Neem bijvoorbeeld de Basebeton stuc of de Tadelakt, beide soorten kunnen over bestaand tegelwerk worden heen gezet. Een enorm voordeel hiervan is dat u niet met het breek en sloopwerk zit wat veel extra werk vergt. De tegels dienen wel voorbereid te worden alvorens het aanbrengen van de betonstuc of tadelakt, een voorbereidende raaplaag is essentieel.

Stucen in combinatie met behang

Natuurlijk stucwerk kan niet over (glasvezel)behang worden heen gestuct. Alle behang- en lijmresten dienen grondig verwijderd te worden alvorens begonnen kan worden met het aanbrengen van het stucwerk.

Stucen over verf

Het is mogelijk om over verf te stucen, maar is sterk per situatie afhankelijk. In het geval van leemverf is dit geen optie, aangezien de leemverf los laat en zowel de verf als het stucwerk geen hechting meer heeft met de muur. Het is sterk aan te raden om advies in te winnen bij een deskundige partij om na te gaan wat de mogelijkheden zijn.

Kan je stucen op hout?

Het is niet verstandig om rechtstreeks op hout (multiplex, OSB platen, OGB platen, multiplex, hardboard en andere houtsoorten) te stucen. Door de werking van het hout gaat het stucwerk afbrokkelen. Wel kan men bijvoorbeeld het hout afwerken met houtvezelplaten, zoals de Gutex Multiplex-top. Op houtvezelplaten kan wel direct worden gestuct met leemstuc of kalkstuc, mits voorbehandeld met een contactprimer. Is het noodzakelijk dat de platen een dragende functie hebben, dan kan je de Gutex Multiplex-top plaat combineren met een constructieve plaat zoals de Elka ESB constructieplaat.

Zelf stucen of laten uitbesteden?

Voor vele is het een overweging om zelf te gaan stucen of het misschien te laten uitbesteden. Vaak afhankelijk van factoren zoals tijd, vaardigheid en kosten. Leemstuc is een stuc soort dat men zelf kan oppakken als zij dit wensen, dit neemt niet weg dat het een tijdrovende klus is voor een doe-het-zelfer. Alle materialen om zelf te leemstucen vind u op onze webwinkel : www.eco-bouwmaterialen.nl. Naast leemstuc kunt u ook bij ons terrecht voor compleet pakketen BaseBeton stuc. Elk doeleinde heeft een compleet pakket zoals; vloer, keuken, wand. Wij hebben alles al voor u uitgezocht zodat u spoedig en voortvarend aan de slag kunt. Wij raden aan van tevoren de verwerkingvoorschriften goed door te nemen, betonstuc is namelijk een stuk lastiger aan te brengen dan bijvoorbeeld leem.
Mocht u het stucwerk graag laten uitbesteden dan staat het team van Ecobouwen voor u klaar, bel of mail ons gerust voor meer informatie.

Advies en ondersteuning

Wilt u graag advies over de mogelijkheden van natuurlijk stucwerk bij u thuis? Eventueel in combinatie met natuurlijke isolatie? Neem contact met ons op via 0575 432 331 of info@ecobouwen.nl of kom langs in onze showroom.
Deel dit bericht: