Ecowall base beton vloer

Betonstuc vloer in houtskeletbouw woning Barchem 2

Een prachtige woning in de bossen van Overijssel. Compact en met houtskeletbouw en droogbouwvloer passend in de natuur. Een spannende ondergrond voor een naadloze betonlookvloer maar basebeton is een elastischer beton ciré dan zijn voorganger.

Een huis als een tent

Kleiner wonen, dat was wat de familie Abbas voor ogen had. De bestaande woning op de droomplek in de Achterhoekse bossen voldeed niet echt aan de wensen dus moest daar nieuw gebouwd worden. Zo duurzaam mogelijk, aan het eind van zijn leven moest het nieuwe huis eenvoudig te demonteren zijn en dan zo min mo- gelijk afval opleveren. En hij moest snel gebouwd kunnen worden. Via architect Daniel Venneman van De Woonpioniers kwamen ze uit op Indigo, een modulaire houtskeletwoning die de architect samen met Woodteq uit Lochem ontwikkelde.

Er zijn verschillende varianten van het 100% circulaire, aanpasbare, modulaire en remontabele bouwsysteem. Het werd de ‘Large’ uitvoering, en die werd dan nog iets verruimd met een entreehal tussen de woonkamer en het deel met sanitair en slaapkamers.

Tiny House XL

De woning bestaat uit prefab-onderdelen van massief en gelamineerd hout – allemaal voor- zien van FSC- en PEFC-keurmerk – waar gevels, dak, vloer en wanden mee zijn gemaakt. Enige vreemde eend in de bijt is de constructievloer van betonnen platen die op het zand zijn geplaatst. Dat steenachtige fundament is afgedekt met een ondervloer van gelamineerd hout. Met een vloeroppervlak van zo’n 90 m2 vloeroppervlak is de nieuwe woning van de familie Abbas niet echt een Tiny House, maar een stuk bescheidener dan hun vorige woning is hij zeker. Op een enkele kamer na is alles gelijkvloers gehouden. De vloerafwerking van de begane grond wilden de bewoners graag zonder naden en zonder voegen; bij voorkeur een betonlook. “Mooi en makkelijk schoon te maken”, geeft Tanja Abbas aan.

Keuzestress

De keuze voor naadloze vloerafwerkingen is wel- iswaar behoorlijk groot, maar grofweg kun je een onderscheid maken tussen kunststof gietvloeren en vloeren op minerale of cementbasis. Kunst- stofvloeren hebben vaak een minder natuurlijk uiterlijk en daar is niet iedereen van gechar- meerd. Een veel gemaakte keuze is dan beton ciré. Bij een houten vloer is dat echter niet zonder risico, die kunnen immers nogal werken en door- dat beton ciré een cementbasis heeft, is hij wat scheurgevoeliger dan bijvoorbeeld een PU-vloer. “Mensen kiezen er daarom vaak voor om in hun houtskeletwoning een cementdekvloer te laten aanbrengen”, zegt Peter van het Westeinde van EcoBouwen, het bedrijf waar de familie Abbas te rade ging voor de vloerafwerking. “Een logische stap is de keuze voor zo’n traditionele dekvloer niet echt, het botst immers met de filosofie van houtskeletbouw. Daarnaast vraagt een cement- dekvloer een droogtijd van al gauw dertig dagen en dat staat weer haaks op de bouwsnelheid die je met houtskeletbouw realiseert. Zeker als er ook nog eens vloerverwarming is en er dus een opstookprotocol moet worden gevolgd.”

Flexibele beton ciré

Beton ciré kende Tanja Abbas niet maar zodra ze dat zag bij EcoBouwen was de keuze snel gemaakt. “Ook al omdat we geen kunststofvloer wilden, dat past niet in het concept van een duurzame woning zoals we dat voor ogen had- den”, zegt ze. Om diezelfde redden hebben ze ook niet voor een zandcementdekvloer gekozen. “We realiseren ons dat we op deze manier wel iets van een risico nemen, maar als je kiest voor een bepaalde bouwwijze, dan moet je soms gewoon durven.” Heel groot is het risico nu ook weer niet; de ondervloer is kruislings gelamineerd wat de kans op werking behoorlijk reduceert. Daarnaast kozen de bewoners niet voor de traditionele beton ciré maar voor een nieuwe variant, base- beton. “Daar zitten veel polymeren in waardoor hij minder gevoelig is voor spanning”, zegt Rutger Nieuwenhuis van leverancier Stone Age. De flinke hoeveelheid vloeibare harsen zijn nodig omdat basebeton een kant en klare pasta is. “Je kunt het beton ciré 2.0 noemen. Anders dan bij gewone beton ciré hoef je als verwerker niet meer te mengen, geen pigmenten meer toe te voegen. Je haalt het deksel van de emmer en kunt aan de slag.”

Spanningen verdelen

De basebeton is aangebracht op een droogbouw- vloer met vloerverwarming. Het systeem van Fer- macell bestaat uit een isolerende onderlaag met daarop twee lagen 18 mm dikke gipsvezelplaten. In de platen van de onderste laag zijn sleuven gefreesd waar de leidingen van de vloerverwarming in zijn bevestigd. Op de tweede platen- laag hebben de vloerenleggers een epoxylaag aangebracht. Die heeft twee doelen. Door hem in te strooien met zand zorgt hij voor voldoende hechting. En door er een wapeningsgaas in te bedden beperkt hij het risico van scheurvorming door werking in de ondervloer nog verder.

Nadat de schraaplaag was geschuurd en het overtollige zand verwijderd, is de eerste laag van de basebeton-vloer aangebracht. Basa heeft Stone Age deze laag genoemd. De pasta heeft een fijne korrel en is al helemaal op kleur. Rutger Nieuwenhuis van Stone Age noemt naast de mindere spanningsgevoeligheid het kant- en-klaar-aspect als voornaamste pluspunt van de nieuwe beton ciré. “Doordat je niet diverse componenten hoeft te mengen, heb je een veel consistenter product. De kleurvastheid is veel groter doordat het product in de fabriek op kleur wordt gemaakt.” Peter van het Westeinde kan dat beamen. “Met natuurlijke pigmenten kom ik soms wel 5 gram verschil tussen verschillende leveringen tegen. Dat is niet veel maar het levert net wat kleurverschillen op.”

Wilt u betonstuc  in uw woning?

Mocht u geinteresseerd zijn geraakt in mogelijkheden van betonstuc in uw woning dan kun u ons vrijblijvend contacteren. Mocht u zelf aan de slag willen gaan met betonstuc dan kunt u in onze webwinkel terrecht voor compleet pakketten BaseBeton.

Deel dit bericht: