Zelf een natuurlijke kachel bouwen

Tigchelkachels en Tigchel finovens komen met een uitgebreide en geïllustreerde handleiding en zijn eenvoudig zélf te bouwen. Zowel de bouw van een Tigchel finoven als Tigchelkachel hoeft voor de handige “doe het zelver m/v” geen probleem te zijn. Wij ondersteunen en adviseren u graag bij de voorbereiding en het bouwen. Om goed geïnformeerd van start te gaan geven wij tevens gratis stookochtenden en workshops (leem)kachel bouwen.

Zelfbouwpakket Tigchel finoven

De Finovens kennen bij het ontwerpen weinig beperkingen. Rechthoekig – strak, of rond – organisch, of met nog wat gelijkenis aan de oorspronkelijke haard, alle vormen en afmetingen kunnen door u worden gebouwd. Elke bestaande openhaard kan worden verbouwd tot een echte Finoven. Het behouden van het gezellige vuur en (veel) beter de warmte kunnen benutten zijn vaak de reden voor een dergelijke verbouwing.

Alle Tigchel finovens worden door ons als compleet zelfbouwpakket geleverd. Dit pakket bestaat uit een stookkamer van vuurvast Chamottebeton (droog stapelbaar), een stookdeur met deurglas (keuze uit meerdere deurtypen), aslade + deurtje (tevens luchttoevoer), twee veegluiken, een rooster, een bypass, een afsluitklep, een thermometer en de bouwtekeningen (mits standaardontwerp) met handleiding. De opbouwtijd varieert van ongeveer 70 tot 120 uren. Naast het zelfbouwpakket dient u onderstaande materialen nog aan te schaffen. Al deze materialen kunt u bekijken in onze showroom en via ons kopen.

  • Betonbanden als buffer/ massa (aantal varieert per Tigchel finoven).
  • Metselstenen en de mortel voor het metselen van de ombouw.
  • De afwerking (stuc) van de Tigchel finoven.

Onderstaand een instructievideo en foto’s om te zien hoe een Finoven wordt gebouwd.

Zelfbouwpakket Tigchelkachel

Een vuurvast composiet Tigchelkachel wordt als compleet droogstapelbaar pakket geleverd, inclusief deuren, asla en evt. optie’s, bouwtekeningen en de handleiding. Na een korte opbouwtijd van slechts enkele uren is de Tigchelkachel direct stookklaar.
Hieronder ziet u een instructiefilm en enkele foto’s en tekeningen (uit de handleiding welke bij het opbouwpakket worden geleverd), welke laten zien dat het bouwen van de Tegelkachel goed zelf te realiseren is.

Heeft u vragen of wilt u graag meer weten over de mogelijkheden om zelf een houtkachel te bouwen, neem dan contact met ons op via 0575 432 331, vraag een brochure aan, kom naar onze workshop of maak een afspraak voor een persoonlijk adviesgesprek.