Warning: Declaration of fuzePosts::init_options($options) should be compatible with fuzePlugin::init_options($options = false) in /home/ecobouwen/domains/ecobouwen.nl/public_html/wp-content/themes/fuze/_core/includes/class.posts.php on line 338

Warning: Declaration of fuzePTTRModel::get($post_type, $taxonomy = '', $term_id = '', $limit = '1') should be compatible with fuzeDB::get($id = '', $assign = true) in /home/ecobouwen/domains/ecobouwen.nl/public_html/wp-content/themes/fuze/_core/models/model.post-type-taxonomy-relations.php on line 238
Dampopen isoleren | Duurzaam bouwen met tadelakt, leemstuc en ecologische bouwmaterialen, dat is Ecobouwen Zutphen
Pavadentro

Ook isolatie materiaal is online beschikbaar via onze webshop. Kijk nu voor alle beschikbare isolatiematerialen.

Bekijk in de webshop
Direct contact over dit product
Koop producten van Dampopen isoleren

Dampopen isoleren

Een optimaal leefklimaat door damp-open isoleren

Damp-open bouwen is een manier van bouwen die gebruik maakt van natuurlijke isolatiematerialen met vochtregulerende eigenschappen. Dit wordt ook wel ademend bouwen genoemd. Door een damp-open constructie wordt een zogeheten ademend binnenklimaat verkregen met een natuurlijke vocht- en warmte regulering wat in een aangenaam woon- of werkklimaat resulteert.

Vochtregulering
In een woning wordt veel vocht geproduceerd door onder andere koken, douchen, transpireren etc. Behalve door ventilatie en open ramen kan deze vochtige lucht (waterdamp) zich ook door de constructie een weg naar buiten banen. Er ontstaan echter problemen wanneer de relatief warme en vochtige lucht van binnen, condenseert in de relatief koudere constructie. Hierdoor ontstaat mogelijk schimmelvorming en op langer termijn zal dit het hout van de constructie aantasten. Goede isolatie is dus niet alleen voor warmte, maar ook voor vocht belangrijk.

Damp-dicht isoleren
Om de condenstatie in de constructie te voorkomen wordt in de conventionele bouw aan de binnenzijde bijna altijd een dampremmende folie gebruikt. Deze folie voorkomt dat vocht van binnen de woning de constructie kan intrekken om daar te condenseren. Deze dampremmende folie (vaak PE folie 0,2mm) wordt aan de binnenzijde van de isolatie direct achter de binnen beplating (bijvoorbeeld Fermacell of gipsplaat) geplaatst. Bij dakisolatie worden bijna altijd 2 folies toegepast. Aan de buitenzijde, direct onder de dakpannen wordt een damp-open maar waterdichte folie gebruikt. De functie van deze folie is drieledig:

  • De folie zorgt dat regen water niet naar binnen kan.
  • Vocht uit de constructie (door bijvoorbeeld het langzaam uitdrogen van de houten constructie) kan wel vanuit binnen door de folie naar buiten.
  • Winddichting. Er kan geen tocht in de isolatie ontstaan.

De andere folie wordt toegepast aan de binnenzijde van de wand of dak, direct achter de afwerklaag (damp-dichte gipsplaat, fermacel of ander plaatmateriaal). Deze folie zorgt voor damp-dichting. Door een damp-dichte folie aan de binnenzijde wordt voorkomen dat waterdamp de constructie in dringt en daar kan condenseren.

Een nadeel van deze manier van bouwen is de vochtophoping in het huishouden. Doordat vocht niet wordt afgevoerd ontstaat een hoge luchtvochtigheid en dus een ongezond binnenklimaat. Daarnaast is het in de praktijk bijna niet mogelijk om volledig damp-dicht te bouwen. Gaatjes in de folie door leidingen, spijkergaten en slordigheden zorgen ervoor dat vocht deels toch de constructie intrekt, maar nu zit opgesloten in een damp-dichte constructie. Met mogelijk schimmelvorming als gevolg.

Damp-open isoleren
Het damp-open bouwen gaat uit van een andere gedachte. Door gebruik te maken van damp-open isolatiematerialen en geen damp-dichte folies te gebruiken, zorg je voor voldoende damp-afvoer op tijdstippen dat de lucht droger is. Populair noemt men dit ook wel ‘ademend’ bouwen. De term ademen suggereert echter dat er sprake is van ventilatie door de constructie. Dit is niet zo. De werkelijke dampstroom door de constructie is een factor 50-100 kleiner dan benodigd voor een minimale ventilatie hoeveelheid. Bij het damp-open bouwen wordt vocht dat binnenshuis ontstaat afgevoerd door de constructie en afgegeven aan de buitenlucht. Belangrijk is dus dat de gehele constructie volledig damp-open is.

Het is dus niet mogelijk om een geheel damp-open constructie te maken waarbij de dakbedekking bijvoorbeeld bitumen is. Een ander verschil is dat er in een damp-open constructie nooit gebruik gemaakt wordt van een damp-dichte folie, maar soms wel een luchtdichte lichte damp-rem. Verder is het belangrijk dat de gebruikte materialen in de constructie naar buiten toe steeds damp-opener zijn. Belangrijk is wel dat de constructie winddicht is.

U kunt het totale assortiment van onze natuurlijke isolatiematerialen in onze webshop bestellen. Heeft u vragen, wilt u graag advies over natuurlijke isolatie, een workshop volgen of eventueel een afspraak maken? Neem dan contact met ons op via 0575 432 331 of info@ecobouwen.nl. In onze showroom in Toldijk (nabij Zupthen, Gelderland) kunt u alle verschillende isolatiematerialen bekijken, u bent van harte welkom!


Warning: Use of undefined constant FUZE_TIMESTART - assumed 'FUZE_TIMESTART' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/ecobouwen/domains/ecobouwen.nl/public_html/wp-content/themes/fuze/_core/includes/class.page-cache-html.php on line 174

Warning: A non-numeric value encountered in /home/ecobouwen/domains/ecobouwen.nl/public_html/wp-content/themes/fuze/_core/includes/class.page-cache-html.php on line 174