Wat is bio-based (ver)bouwen?

Biobased verbouwen is 100% natuurlijk bouwen

Bij biobased (ver)bouwen gaat het erom dat wordt gebouwd met bouwmaterialen die in de natuur zijn gegroeid. Biobased bouwen is een bouwmethode gebaseerd op de natuur waarbij de gebruikte materialen nagroeibaar zijn. Voorbeelden van dit soort materialen zijn:

Wanneer is bouwmateriaal bio-based?

Of materiaal bio-based is of niet, daar zijn nog geen regels voor. Neem bijvoorbeeld de natuurverven van Auro, deze bevatten terpentijn, in tegenstelling tot terpentine is dat een natuurproduct en geen aardolieproduct. De gebruikte kleurstoffen in deze verf zijn mineraal of plantaardig. Dus feitelijk zijn alle ingrediënten 100% natuurlijk en nagroeibaar. De conclusie zou dus ook bio-based moeten zijn. De bekende watergedragen verven van bijvoorbeeld Ecotec zijn met name gebaseerd op water, VOS-vrij (vluchtige organische stoffen) en zouden dus ook kwalificeren als bio-based product. Het isolatiemateriaal van Métisse is gemaakt van gerecyclede oude kleding, een echt cradle to cradle product. Het katoen van de oude kleding is nagroeibaar, dus ook bio-based of niet?

Mens- & milieuvriendelijk bouwen

Bio based bouwen heeft zowel voordelen voor de bewoners als voor het milieu.

  • Geen grondstofuitputting omdat gebruikt wordt gemaakt van hergroeibare producten.
  • Geen milieubelasting omdat het materiaal oneindig her te gebruiken is.
  • Natuurlijke producten leveren een positieve bijdragen aan het leefklimaat door o.a. vochtreguleren, geluidabsorberen, damp-openheid, warmte absorberend etc.
  • Het isoleren met natuurlijke materialen geeft niet alleen een aangenamer leefklimaat, maar ook een besparing op de energiekosten.
Klik hier om terug te gaan naar het overzicht ‘Vraag en antwoord‘.

Bent u geïnteresseerd in bio-based (ver)bouwen en wilt u weten wat de mogelijkheden zijn? Neem dan contact met ons op voor een afspraak via 0575 432 331 of info@ecobouwen.nl of bezoek onze showroom in Toldijk (nabij Zutphen, Gelderland).

Klik hier voor meer inspiratie.