Optimaal hout stoken in een houtkachel

Leemstuc finoven 18 Oeken met warmtebank 2

Het is belangrijk dat het stoken van hout verantwoord gebeurd, zodat de uitstoot van rookgassen beperkt blijft. Het optimaal en efficiënt stoken in een Tigchelkachel en/ of Tigchel finoven begint bij het juiste haardhout.

Stook met droog hout
In principe zijn alle houtsoorten geschikt, als ze maar door-en-door droog zijn (vochtpercentage tussen max. 15-20%). Dit vochtpercentage is makkelijk te meten met een vochtmeter voor hout. De stelregel ongeveer is dat 2 jaar op een juiste wijze gedroogd hout zeker aan dit vochtpercentage voldoet. De feitelijke verbrandingswaarde van alle houtsoorten gaat per kilogram. Droog onbehandeld afbraakhout en hout van wegwerppallets is dus ook te gebruiken.

Efficiënt verbrandingsproces
Doordat beide kachels voorzien zijn van glazen stookdeuren wordt onmiddellijk een gedeelte van de warmte afgestaan, waardoor er geen vertragingen ontstaan in het verwarmingsproces. Een ander voordeel is dat u van het mooie vlammenspel kunt genieten. Bij een schonere houtverbranding blijft het glas ook langer schoon. Een té groot vuur, met name in een té korte tijd, is niet wenselijk omdat het niet efficiënt te benutten is. Dit te grote vuur ontstaat wanneer het brandhout te heftig ontbrandt. Oorzaken hier voor kunnen zijn dat de stookkamer te vol is geplaatst, te veel dun brandhout wordt gebruikt, veel van een harsrijke houtsoort of een combinatie van deze drie wordt toegepast. Ook het van onderaf aansteken van het hout levert een te heftig vuur. Een bovenop aangestoken vuur brandt ook flink, maar door de gelijkmatiger vuuropbouw tevens veel efficiënter.

Bekijk hier een film over hoe efficiënt hout wordt gestookt in een Tigchelkachel of Tigchel finoven.

Enkele tips om efficiënt hout te stoken in een houtkachel

Het is belangrijk om onderstaande tips bij het stoken van uw houtkachel toe te passen. Verkeerd stoken zorgt voor meer schadelijke stoffen en een kortere levensduur van uw kachel.

  • Goed gedroogd hout
    Gebruik bij het stoken van uw kachel alleen goed gedroogd hout (vochtpercentage max. 15-20%). Als u te vochtig hout gebruikt, dan kan er geen volledige verbranding ontstaan met veel rookvorming en extra uitstoot van fijnstof als gevolg. Daarnaast verkort u ook de levensduur van de kachel, vocht tast de stookkamer aan en zal dan een keer moeten worden vervangen. Heeft u geen vochtmeter, dan kunt u het ook duidelijk zien tijdens het stoken. De ramen van de kachel krijgen een bruine aanslag en daarnaast is het vlammenspel donker(oranje) van kleur in plaats van lichter/ helder geel. Koopt u het hout bij een houthandelaar, informeer dan altijd even naar het vochtpercentage of hoe lang het hout gedroogd heeft (minimaal 2 jaar). Hakt u zelf liever uw hout, droog dit dan minimaal 2 jaar voordat u ermee gaat stoken.
  • Geen behandeld hout
    Naast goed gedroogd hout is het ook van belang om onbehandeld, niet geverfd of niet geïmpregneerd hout te gebruiken. Behandeld hout veel chemische stoffen en bij het verbranden van het hout kunnen zo zeer schadelijke stoffen vrijkomen. Niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook voor de levensduur van uw houtkachel niet bevorderlijk.
  • Zorg voor een optimale verbranding
    Check iedere stookbeurt of er een optimale verbranding is. Is dit niet het geval, neem dan maatregelen om het de volgende keer te voorkomen.
  • Stook alleen hout
    Stook geen papier, karton, spaanplaat of andere materialen, beperk u tot goed gedroogd onbehandeld hout. Ook dit veroorzaakt veel rook en ongewenste gassen.
  • Gebruik duurzame biomassa
    Gebruik duurzame biomassa het liefst uit Nederland. Duurzame biomassa is het restmateriaal van bomen, zoals houtbriketten, hakhout of houtsnippers, uit een goed beheerd bos in Nederland of van zagerijen. Hout is een hernieuwbare grondstof die niet op kan raken en door het te halen uit een verantwoord beheerd bos, zorgt het ook niet voor klimaatverandering.
  • Weersomstandigheden hebben invloed
    Bij mistig weer of als het windstil is, is de trek in uw kachel minder. Hierdoor zult u misschien iets meer aanmaakhoutjes/ blokjes moeten gebruiken om de kachel goed aan te krijgen voor een goede ontbranding. Door regelmatig uw kachel te stoken, leert u precies wat nodig is om uw kachel optimaal te laten werken in elke situatie.
  • Luchttoevoer
    Zorg voor voldoende luchtaanvoer. Een houtkachel gebruikt ongeveer 250m3 lucht per uur.

Af te raden bij het stoken van hout

Ook bij warmte accumulerende HR houtkachels kunnen er een aantal dingen fout gaan. Hieronder volgen een aantal van de meest voorkomende fouten, de misverstanden en de oplossingen hiervoor.

  • Geen allesbranders
    Tigchelkachels of Tigchel finovens zijn speciaal voor het optimaal verbranden van hout ontwikkeld. De lichte houtsoorten hebben hierbij zelfs de voorkeur boven de harde soorten. De brandstof kan daarnaast ook bestaan uit houtbriketten. Let op, het zijn absoluut geen allesbranders. Tigchelkachels en Tigchel finovens zijn, door hun speciale stookkamer, minder geschikt om kolen in te verbranden en kunnen niet met aardgas worden gestookt. Voor het milieu is lokaal gewonnen brandhout het meest gunstig.
  • Stook niet met de stookdeur open
    Wij raden het beslist af om met de stookdeur open te branden. De reden hiervoor is dat de unieke werking van de Nozzels (zuurstofgaatjes) in de stookkamer dan verloren gaat en de kans op rookoverlast in de kamer en buiten dan even groot is als bij een openhaard.
  • Tijd nodig voor warmteafgifte proces
    Het is niet mogelijk een houtkachel die gemaakt is om warmte over een lange tijd af te geven, plotseling veel hitte te laten geven. Zelfs over langere periode achterelkaar blijven stoken -anders dan wordt voorgeschreven- zal weinig meer warmteresultaat geven. Kachel én rookkanaal worden dan alleen maar zwaar belast. Geef dit type kachels ruim de tijd om hun warmte-invloed te laten afgeven.
  • Stookkamer niet te vol
    Wanneer een stookkamer té vol wordt gezet, dan kan er niet een optimale verbranding plaatsvinden en ontstaat er toch weer rook. Een stookkamer minder vol zetten is vaak al genoeg. Het aantal kilo’s hout per sessie voor een Tigchelkachel en een Finoven is 1/100 van het kachelgewicht, dit kunt u ook teruglezen in onze uitgebreide informatiefolder. Een portie brandhout een keer afwegen geeft een indicatie voor de volgende stookbeurten.
  • Voldoende tijd tussen stookbeurten
    Een stookgewoonte, nog een navulling,  is om verschillende reden af te raden. Ten eerste omdat de stookkamer nog heet is gaat het hout enorm snel ontbranden, wat een onvolledige verbranding, plus veel rookontwikkeling betekent. Ten tweede wordt een correcte opstapeling in de stookkamer hiermee niet gerealiseerd, waardoor de efficiëntie afneemt. Later, als de kachel significant is afgekoeld, kan opnieuw een keer hout ingebracht worden. Wat het meest economisch is.
  • Stook geen nat hout
    Het hout blijkt, na jaren opgeslagen te zijn, toch niet droog genoeg. Met hout dat een vochtigheid heeft dat hoger is dan 20%, is het niet mogelijk een optimale verbranding te realiseren en het warmteresultaat valt hierdoor vaak tegen. Vooral bij harde houtsoorten valt “door en door droog” vaak tegen. Lichte soorten brandhout drogen veel sneller en kunnen, mits gekloofd en open opgestapeld, binnen een jaar winddroog zijn. Schaf voor het kunnen meten een goede houtvochtmeter aan en controleer het hout hierop regelmatig. Binnen het hout  nog nadrogen kan de vochtigheid lager maken. Een aandachtspunt is dan wel dat het (on)gedierte, dat zich op en onder de schors bevindt, mee naar binnen wordt gehaald en binnen gaat ontwaken.
  • Verwijder frequent het as
    Stoken op een laag as beïnvloedt de luchttoevoer nadelig! As dus regelmatig verwijderden.
  • Droog het hout niet in de (warme) kachel
    Nadrogen in de kachel is absoluut af te raden. Droog geen net te vochtig hout in een nog warme kachel. Hiermee bestaat namelijk de kans dat het hout spontaan en ongecontroleerd gaat ontgassen met kans op een glasexplosie. Blijft u hiervan bespaard, dan koelt -door het verdampen van vocht- de kachel sterk af. Er is dus per saldo geen enkele winst mee te behalen. Het drogen van brandhout moet volledig buiten (of eventueel naast) de kachel plaats vinden, anders kan men beter gedroogde houtbriketten gaan verbranden.

Als de juiste manier van hout stoken wordt toegepast, dan vergen deze houtkachels weinig onderhoud. Wilt u graag meer weten over verantwoord stoken, kom dan naar een van onze houtstookochtenden. Ook kunt u contact met ons opnemen via 0575 432 331 of info@ecobouwen.nl.

Deel dit bericht: