Kalkhennep

Kalkhennep het ‘nieuwe beton’. Kalkhennep is een natuurlijk bouwmateriaal voor nieuwbouw en renovatie waarmee wanden, daken en vloeren kunnen worden gebouwd en/of worden (na)geïsoleerd. Kalkhennep beschikt over bijzondere fysische eigenschappen welke feitelijk alleen met natuurlijke materialen kunnen worden bereikt. Kalkhennep wordt ook wel het ‘nieuwe beton’ genoemd. Kalkhennep of hempcrete is een zeer duurzaam materiaal. Kalkhennep is isolerend, vorstbestendig en het werkt brandvertragend. Met een mengsel van voornamelijk kalk, hennephout en water kunnen complete buitenmuren worden gebouwd of wanden van bestaande gebouwen worden geïsoleerd

De hele cyclus van kalkhennep levert een positieve bijdrage aan het milieu en zorgt door de sterk vochtregulerende werking en de CO2 opnemende kwaliteiten voor een comfortabel en gezond binnenklimaat. Het is zeer geschikt om dampopen mee te bouwen, het is makkelijk te verwerken, rot niet en is onbrandbaar. Ecobouwen werkt met de kwalitatieve kalkhennep van Isohemp.

Hoe verwerk je kalkhennep?

De stam van de hennepplant bestaat uit vezels van de bast en houten scheven van de kern. Voor hennepkalk worden de houten hennepscheven gemengd met water en kalk tot een damp-open bouwmateriaal. Kalkhennep kan handmatig in bekisting gestort worden om een dragende constructie heen. Zo ontstaat een isolerende massieve buiten- of binnenwand met een dragende constructie in de kern, meestal bestaande uit houten staanders.

In het werk gestorte kalkhennep is ook geschikt voor de binnen isolatie/renovatie van monumenten waarvan de buitenzijde onaangetast moet blijven. Het kan ook gespoten worden aangebracht. Gespoten aangebracht is het zeer geschikt voor isolerende toepassing in bestaande gebouwen, kelders, (half)steens muren en monumenten. Het heeft echter een beperkte dikte en daardoor een relatief geringe isolatiewaarde. Maar door de sterk vochtregulerende werking worden vochtproblemen bij steens muren en koudebruggen geneutraliseerd.

Ook worden er kalkhennep-blokken gemaakt voor gevelafsluiting en scheidingswanden, die fabrieksmatig geproduceerd worden waardoor er geen droogtijd dient te worden aangehouden. Kalkhennep vergt weinig energie om het te maken en toe te passen.

Hoe werk je kalkhennep wanden af?

Binnen- en buitenwanden van kalkhennep zijn af te werken met stucwerk. Voor buitengevels zijn een aantal soorten kalkstuc in combinatie met kalkfinish geschikt. Afhankelijk van de kleurwens kan worden gekozen voor een kalkfinish op kleur of om de kalkfinish af te werken met kalkverf of een andere natuurlijke damp-open buitenverf.

Voor binnenwanden kan men naast kalkstuc ook kiezen voor leemstuc. De bovengenoemde afwerking voor kalkstuc van de buitenwanden geldt ook voor binnenwanden. De basis leemstuc kan worden afgewerkt met een leemfinish of een natuurlijke leemverf van Tierrafino of Ecotec of een andere damp-open natuurlijke verf.

Ecobouwen geeft 5 jaar garantie op stucwerk toegepast op kalkhennep. Gegarandeerd wordt dat er geen onthechting op de ondergrond plaatsvindt bij normaal gebruik.

Heeft u vragen of wilt u graag deskundig advies, neem dan contact op via info@ecobouwen.nl of 0575 432 331. U bent ook van harte welkom in onze showroom in Toldijk (nabij Zutphen, Gelderland).