Herstel van een vakwerkgevel met leemstuc en kalkverf

Vakwerkhuis Enschede leemstuc en kalkverf 5

In de laatste tientallen jaren is er bij herstelwerkzaamheden van oude vakwerkgevels nogal het nodige mis gegaan. Veelal omdat men (te snel) kiest voor bouwmaterialen die minder geschikt zijn in combinatie met houten vakwerken. Zo tasten inhoudsstoffen in cement het hout van vakwerken aan, en kunnen dispersie-verven en cement houdende pleistermaterialen ervoor zorgen dat het vocht niet uit de wand kan waardoor het hout kan gaan rotten.

Hoe herstel je oude vakwerkgebouwen?

Om oude vakwerkgebouwen in oude luister te herstellen is leem een bij uitstek geschikt bouwmateriaal in de vorm van leemstenen en leemstuc. Leem tast het (oude) hout niet aan en zorgt ervoor dat het balkengebint droog blijft, doordat leem een lager evenwichtsvochtgehalte kent dan hout. Droog hout zal daardoor niet zo snel gaan rotten en ook schadelijk ongedierte wordt op een natuurlijke wijze tegen gegaan.

Leemstenen in een vakwerk kunnen derhalve het beste worden afgewerkt met leemstuc.
Dit kan als volgt:

  • Een éénlaagse opbouw leem (zonder stro) in een laagdikte van 8 tot 15 mm. Deze leemlaag wordt vlakgezet en gesponsd. Om een vlakker en egaler oppervlak te verkrijgen kan de leemstuc meermaals worden gesponsd.
  • Om de leemstuc te beschermen tegen weersinvloeden dient de leemstuc te worden voorzien van een minerale muurverf of silicaat- of kalkbasis. De beste keuze voor kalkverf is langdurig onder water gebluste ‘putkalkverf’ of vette kalkverf, die een goede hechtende verbinding aangaat met de leemstuc eronder en die geschikt is voor buitengevels. Dit betreft de HAGA Kalkverf in een 3-laagse opbouw (grondlaag, tussenlaag en deklaag).

De vullingen van vakwerkgevels en de afwerking van gevels met leem zijn onderhevig aan weersinvloeden en ook zettingen van het gebouw en het materiaal. Er bestaat altijd een gerede kans dat er krimpscheuren ontstaan bijvoorbeeld langs de gebinten. Dit is niet te voorkomen en moet in geen geval met een kitachtig materiaal gevuld worden. Door deze werking en krimp is de kans aanwezig dat bij weersbelaste gevels regenwater zich een weg zoekt in de constructie. Dit hoeft geen problemen te veroorzaken, maar kan er wel voor zorgen dat op gezette tijden onderhoud aan de gevels gepleegd dient te worden. Dit kan niet worden voorkomen. Dit geldt zowel voor afwerkingen met leem- als ook met kalkstuc. Ons advies is derhalve om 1x per jaar de gevels te laten controleren en desgewenst bij te werken.

Wilt u meer informatie over buitengevelstucwerk, neem dan contact met ons op via 0575-432331 of info@ecobouwen.nl. Of maak een afspraak via ons contactformulier.

Deel dit bericht: