Winst op korte én lange termijn te behalen door duurzaam en natuurlijk (ver)bouwen. Ecologisch en duurzaam (ver)bouwen wordt veel gezien als een dure manier van verbouwen. Natuurlijke alternatieven en technieken worden daardoor vaak niet eens overwogen bij een verbouwing. Maar niets is minder waar, er zijn wel degelijk mogelijkheden om met natuurlijk bouwen te besparen zowel op lange als korte termijn. Daarbij niet te vergeten dat deze oplossingen niet alleen goed zijn voor de portemonnee, maar ook voor jezelf doordat er een gezonder en beter leefklimaat wordt gecreëerd.
Kosten efficiënt verbouwen
Bij ecologisch bouwen zal niet direct het materiaal goedkoper zijn, in sommige gevallen is het een vergelijkbare prijs (OGB platen in vergelijking met OSB3 platen) en in sommige gevallen zal het duurder zijn (schapenwol isolatie in vergelijking met Rockwool). Waar wordt de besparing dan gerealiseerd? Het zit ‘m in het maken van slimme en duurzame keuzes die in de (nabije) toekomst een flinke winst of besparing oplevering. Neem in het kostenplaatje van de verbouwing dus niet alleen de korte termijn winst mee (goedkopere materialen), maar ook de besparing op bijvoorbeeld de energiekosten door natuurlijke isolatie, een luchtwarmte systeem, een warmte accumulerende houtkachel of dit alles gecombineerd. Hieronder worden een aantal duurzame mogelijkheden verder uiteen gezet.
Bespaar met natuurlijke isolatie
Besparen met natuurlijke en damp-open isolatie gebeurd met name op langere termijn. Het aanbrengen van een dikke laag damp-open isolatiemateriaal in je huis geeft naast meer wooncomfort een besparing op je maandelijkse energiekosten. Natuurlijke isolatie is ook perfect te combineren met relatief goedkopere vormen van duurzaam bouwen, zoals houtskeletbouw of strobouw voor bijvoorbeeld een aanbouw of eventueel een geheel nieuw huis.
Houtskeletbouw
Houtskeletbouw is een relatief goedkope en snelle manier van bouwen, zeker als er gekozen kan worden voor pre-fab houtskeletbouw. Dubbele woonlasten kunnen eventueel eerder wegvallen als gevolg van deze snelle bouwmethode. Het isoleren van houtskeletbouw kan ideaal met natuurlijk isolatiemateriaal, wat makkelijk te verwerken is, geen irritatie oplevert en hoge RC waardes kent. Combineer je houtskeletbouw met de OGB constructieplaten, dan kan je ook weer besparen op het aanbrengen van een damp-rem, wat deze plaat van nature al in zich heeft.
Strobouw of strobalenbouw
Strobouw is één van de oudste bouwmethodes die er bestaan, geheel damp-open en momenteel is er weer volop belangstelling voor deze bouwtechniek. Deze belangstelling komt met name voort omdat het een milieuvriendelijke en eenvoudige bouwmethode, veel is, veel zelf kan doen plus het feit dat de kostprijs van stro laag is en het hoge isolatiewaarde oplevert (zonder extra isolatiemateriaal). Bij strobouw wordt het skelet van het huis of de aanbouw gemaakt uit hout en daartussen worden strobalen geplaatst. Strobalen muren blijken, mits een aantal stabiliteitsverbanden worden aangebracht, zelfs uitstekend te voldoen in aardbeving gevoelige gebieden. Om de strobalen tegen alle weeromstandigheden te beschermen wordt in Nederland en door Ecobouwen gewerkt met een kalkpleister aan de buitenzijde en kalk– of leemstuc aan de binnenzijde. Ecobouwen geeft 5 jaar systeemgarantie op de toepassing van kalk– en leemstuc.
Duurzame accumulerende houtkachels
Een Tigchelkachel en -finoven zijn duurzame warmte accumulerende houtkachels die vanaf het moment van plaatsing direct rendement opleveren. Naast de aangename stralingswarmte en de beperkte uitstoot zorgt het stoken van hout dat de kosten voor de gasgestookte CV aanzienlijk dalen en dat de CV (bijna) geheel overbodig wordt. Met één of twee stookbeurten wordt een ruimte 12 tot 24 uur met stralingswarmte verwarmd. Op deze manier heeft u zelf meer invloed op de hoogte van uw stookkosten. Wilt u toch nog meer rendement behalen, combineer dan uw houtkachel met een luchtwarmte systeem.
Elektra infrarood verwarming
Infrarood verwarming kan dienen als hoofd- of bijverwarming en kan per ruimte worden geïnstalleerd. Ecobouwen heeft twee verschillende opties om uw omgeving te verwarmen met infrarood stralingswarmte. Infra rood wandverwarming weggewerkt in de stuclaag of infrarood panelen. Deze infrarood-straling heeft een maximale temperatuur van 95°C, dringt niet door de huid en is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Deze producten dragen ook een zeer laag tot geen niveau in elektrosmog. Het laat zich eenvoudig ophangen of aanbrengen in leemstuc of kalkpleister, is toepasbaar bij nieuwbouw en vooral ook ideaal bij renovaties en monumenten. Omdat een goede basis-isolatie aan te bevelen is, kan het optimaal gecombineerd worden met natuurlijke isolatiematerialen. Het verbruik van de panelen is te vergelijken met die van laag temperatuur radiatoren, een CV en gasaansluiting is overbodig en samen met bijvoorbeeld zonnepanelen, kan infrarood verwarming dus zeer duurzaam georganiseerd worden.
Calculeer zelf je winst!
Om de werkelijke kosten van ecologisch bouwen te berekenen, trek je de toekomstige besparingen af van hetgeen je betaald voor de verbouwing. Vindt u het lastig om dit uit te rekenen? Gelukkig is er online hulp door middel van rekentools.
Heeft u vragen, wilt u graag de mogelijkheden bespreken of de producten in het echt zien, maak dan een afspraak via 0575 432 331, info@ecobouwen.nl of bezoek onze showroom in Toldijk (nabij Zutphen, Gelderland).