Luchtwarmte systeem

Van het gas af is mogelijk met een luchtwarmte systeem! interieurfoto-keuken-met-tigchelkachel-6ds-grijsDe innovatie en ontwikkeling van energiebesparende oplossingen staan niet stil. Het luchtwarmte systeem gebruikt warmte van binnen of buiten en deze wordt vervolgens gebruikt om ruimtes in het huis en bijvoorbeeld het douchewater te verwarmen. De grootste voordelen van dit systeem is dat er geen grondboring noodzakelijk is, het geschikt is voor vrijwel iedere situatie en je kan van het gas af waardoor de gasaansluiting overbodig wordt. Een luchtwarmte systeem kan ongeveer 25% besparing opleveren op de jaarlijkse verwarmingskosten. Het luchtwarmte systeem is speciaal ontwikkeld voor woningen waarbij gebruik gemaakt wordt van lage temperatuur verwarming zoals Tigchelkachel, Tigchel finoven, vloer-en wandverwarming. Het is eenvoudig te plaatsen en toepasbaar in zowel nieuwbouw als renovatie. Een luchtwarmte systeem heeft een gunstige invloed op het energielabel van de bestaande woning of de EPC van de nieuwbouw woning.

Luchtwarmte systeem met warmte van buiten

Er wordt energie uit de buitenlucht gehaald, die in het systeem wordt opgewaardeerd tot een gewenst niveau voor verwarming of koeling.  Het luchtwarmte systeem gebruikt de gegenereerde warmte vervolgens voor het verwarmen van ruimtes in huis en bijvoorbeeld om het douchewater te verwarmen. Een groot voordeel is dat een luchtwarmte systeem zorgt voor een snelle verwarming, doordat de geconditioneerde lucht geforceerd (door middel van een ventilator) de ruimte wordt in gebracht. In de zomer kan de werking van de warmtepomp eenvoudig worden omgedraaid, zodat het systeem voor een aangename koeling zorgt.

Luchtwarmte systeem met warmte van binnen

Het systeem met warmte van binnen werkt op ongeveer dezelfde manier. De accumulerende houtkachel geeft stralingswarmte aan de directe omgeving af. In dezelfde ruimte wordt het luchtwarmte systeem geplaatst. Het luchtwarmte systeem haalt de warmte uit de ruimte die vervolgens kan worden gebruikt om ruimtes in huis en douchewater te verwarmen. Zowel de Tigchelkachel als de Tigchel finoven is te combineren met een luchtwarmte systeem.

Voordelen van een luchtwarmte systeem op een rij

– Een lucht-warmtepompsysteem is goedkoper dan een geothermisch systeem (water-water/grond-water).
– Dit type warmtepomp is ook geschikt voor de wat kleinere woningen.
– Kan in warme perioden ook gebruikt worden als airco.
– Het systeem heeft een snelle reactietijd. De ruimte wordt snel op temperatuur gebracht.
– Dit systeem is relatief eenvoudig te installeren. Er hoeven geen hoge kosten gemaakt te worden voor het aanleggen van leidingen of voor graafwerkzaamheden. Dit is bij andere warmtepompen wel het geval.

Wilt u graag meer informatie of advies? Neem dan contact met ons op via info@ecobouwen.nl of 0575 432 331.

Klik hier voor meer inspiratie.